Да видиш де Посейдон е гледал сеира на троянците!

Вълните на Бяло море погалиха родопските мечти


Елена Хаджиева

Отварянето на границата с Гърция при Златоград бе сбъдната мечта за родопчани. Вече повече от три години десетки смолянчани и хора от вътрешността на страната евтино и бързо могат да отидат на почивка в съседката ни. Чистите плажове, доброто обслужване и хубавите пътища са едни от първите забележителности, от които сънародниците ни остават впечатлени. Един ден плаж или пък цял уикенд са повод за дълги разкази и споделяне на впечатления под лозята, в компанията на приятели. Плажовете на Керамоти, Мирадото и Кавала в почивните дни са препълнени от туристи, а 80% от колите са с българска регистрация. Най-често родопчани посещават гръцкото море от сутрин до вечер, без да преспиват, защото цената на една нощувка от 20-30 евро им идва много. Хубава прясна риба може да се похапне в заведенията на цена от 6-7 евро, но към нея безплатно се предлага хляб и вода, също така и диня.

За любителите и ценителите на красивата природа, спокойствието и древните археологически находки, остров Самотраки, наречен още „островът на древните мистерии”, е идеалното място за почивка. Самотраки е част от Префектура Еврос в рамките на административната област Тракия. Единственият начин за придвижване до него е с ферибот, тръгващ от пристанищния град Александруполис, като цената в едната посока е 11 евро и се пътува около 2 часа. Самият остров е малък, като около 70 км делят единият от другия му край. На него живеят около 3000 души, а животновъдството и туризмът са основния поминък. Почти на целия остров може да се усети древна атмосфера на едно много далечно минало. Любителите на археологията задължително трябва да посетят Светилището на Великите Богове. На това място според гърците са се провеждали мистерии, подобни на Елевзинските. Целият археологически комплекс е отлично консервиран и реставриран. Култът към Великите богове се е изразявал в молитви, отправени към тях, в ритуални жертвоприношения на животни, поднасяне на молитвени дарове, както и в организиране на празненства в чест на боговете. В археологическия комплекс е намерена и известната скулптура на Богинята Нике, висока около 11 метра. Тя представлява крилата статуя, без глава и ръце. В момента тя се намира в Лувъра, а нейното копие е изложено в музей, намиращ се точно до Светилището.

На висока скала на острова пък, древните митове посочват, че богът на морето Посейдон е наблюдавал Троянската война.

Друго място, което задължително трябва да се посети, са минерални бани в село Терма. Това малко селище с няколко хотела е идеално място за релаксираща почивка сред красива растителност. Местните жители основно отглеждат кози, като заради това на острова може да се опитат вкусни местни специалитети от козе месо, както и сирене. Почти на целия остров може да се забележат свободно пасящи планински диви кози.

Хора-столицата на Самотраки, представлява отлично запазено архитектурно градче, в което каменните къщи са по на два етажа, в близост една до друга. В повечето от тях първият етаж е превърнат на магазин за сувенири, кафене или пък малка сладкарница. Плажовете, които са разположен на острова са малки и каменисти, но за сметка на това – спокойни и чисти.

Самотраки ще остане в сърцата на посетилите го като загадъчен и мистериозен остров, привличащ туристите с красивата си природа и голямо археологическо наследство.

 

 

На снимките:

На скалата богът на морето Посейдон е наблюдавал Троянската война

Местни празненства по повод 150-годишнината от намирането на богинята Нике

Светилището на Великите богове

Българката Теодора посреща посетители в кафенето на Димитри

hard admin

*

Top