Да помогнем на Христина в битката й с рака!

Юни 2008 година. Христина разбира, че има рак на гърдата. Точно тогава тя гледа и болната си майка, която е със същата диагноза. Ден преди операцията Христина погребва майка си и постъпва в болница за частична операция, при която е отстранен туморът в лявата й гърда. След 5 дни се налага втора операция, защото е установено, че изрязаният тумор е злокачествен. При втората операция се отстраняват лимфните възли, както и гърдата.
Следват 6 химиотерапии по схемата ФЕС и 30 лъчетерапии. Лечението е в МОДЗС – Стара Загора.
През септември 2011 година, с болки в гърба, непрестанна кашлица и задушаване в легнало положение, е открит и плеврален излив. Оказва се, че това е карциноматозен излив и е предизвикан от множество метастази по парметална и висцирална плевра. Направените изследвания показват туморен маркер 325 , при допустим 30. Изливът е изтеглен оперативно по метода ВАЦ. Започва се отново лечение чрез химиотерапии 12 курса, като се налага смяна на лекарствата 3 пъти. След приключване на лечението туморният маркер е понижен на 34.
При последвали профилактични прегледи през април 2012 г. в онкологията в Стара Загора, скенерът показва съмнения за местастази в гръбначните прешлени. Съмненията се отхвърлят при сцинтиграфия през юни месец.
Започват отново болките в гърба и кашлицата. Следва контролен скенер през октомври, при който отново има съмнения за метастази в гръбначните прешлени. Декември 2012 г. сцинтиграфията отново отхвърля съмненията, но при направените изследвания туморният маркер е повишен на 196.
Лекарите в Стара Загора не предприемат някакво лечение и Христина решава сама да си направи ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) в Кърджали, за да разбере защо е с високи показатели на туморният маркер. При направеното изследване се установява, че има метастази по гръбначните прешлени – съмнението, отхвърлено още преди 6 месеца, което за жалост се оказва новата диагноза.
Веднага сменя лечението си по собсвено желание, като сега е диспансеризирана към Онкология Пловдив.
На 27.12.2012 г. На ЯМР се доказват метастази по гръбначния стълб. Туморният й маркер показва завишени стойности – при норма 30, резултатът е 196. Започва лечение в КОЦ Пловдив с XELODA и ZOMETA през 21 дни.След първият курс има леко спадане на туморния маркер на 151. През април на скенер се вижда , че няма нови метастази по костите, но отново се завишава маркерът. Лекарите не предприемат никаква промяна в лечението, а всеки месец маркерът се повишава, като през октомври тази година е със стойност 335 – това е 10 пъти над нормата. Отново никаква промяна по отношение на провежданата терапия. Започват жлъчни кризи и се налага операция, тъй като в жлъчката се установяват два камъка. Налага се операция за отстраняване на жлъчката в началото на ноември. Взет е материал за биопсия и от черния дроб, който показва наличие на метастази и там. След операцията се възстановява трудно, почти не приема храна и има силни болки особено през нощта. Назначен е скенер, за да се установи колко и какви са по размер метастазите по черния дроб. На скенера обаче те не се регистрират – или са все още много малки или е некомпетентно разчетен. Вижда се обаче нов излив в десен бял дроб и новообразувание на мястото на отстранената жлъчка ,което е с неустановен произход. Лекарите в онкодиспансера са явно объркани от тези резултати и в момента няма назначено никакво лечение, освен планувана лъчетерапиа за гръбнака за януари 2014г. До тогава има изписани само обезболяващи таблетки Tramadol.
„Затова проведохме разговор с офис на клиника Аджъбадем в Истанбул. Имаме планиран за 11.12.2013 година ПЕТСКЕНЕР и 2 консултации с онколози. След този скенер ще бъдат установени местата на метастазите и ще бъде изготвен нов план за лечение.
За изследванията в Турция с ПЕТскенера и прегледите на докторите ще са нужни 1600 евро. След тяхната епикриза ще бъде обявена и сумата необходима за лечение”, заявиха приятелите на Христина.

hard admin

*

Top