Двама министри и двама областни управители откриха ремонтираната връзка на Златоград с „Маказа” (снимки)

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, областният управител на Смолян Недялко Славов, областният управител на Кърджали Илия Илиев и кметът на община Златоград Мирослав Янчев откриха официално рехабилитирания път  III-867 Мадан – Златоград – Бенковски.
Ремонтирани са общо 16 км от направлението, което е на територията на областите Смолян и Кърджали и е единствената връзка към Златоград и околните населени места. Инвестицията е за над 10,6 млн.лв., осигурени от Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013″ и националния бюджет.
Министър Павлова подчерта, че проектът е финален за трансграничната програма и благодарение на усилията на бенефициента, фирмата изпълнител и АПИ няма да се загуби нито лев по програмата. Тя напомни, че строително-ремонтните дейности са започнали в началото на месец октомври т.г. и много хора са изразили недоверие, като дори е имало изказвания, че ремонтът няма да приключи навреме. „Имаме прекрасно, модерно съоръжение, което се надявам да осигури безопасно пътуване на всички живеещи в региона. Изправяме се с гордо вдигната глава”, заяви регионалният министър. Тя изказа благодарности към община Златоград, като бенефициент и лично на кмета Мирослав Янчев, който определи като изключително активен и критичен, жадуващ и грижовен Златоград  да е едно прекрасно населено място, да привлича туристи и да използва всички възможности, които дават европейските фондове, и всичко което правителството може да предостави. „Уверявам Ви, че благодарение на неговата активност ние ще продължим да градим инфраструктурата на региона и с много проекти, които ни предстоят. Догодина съм сигурна, че Златоград ще е сред най-активните бенефициенти по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, а заедно с новите възможности, които дават европейските фондове още повече ще променим облика на града”, подчерта министър Павлова.
Благодарности получи и областният управител на Смолян Недялко Славов за усилията и ангажираността му, благодарение на които продължава успешната реализация на  програмите за трансгранично сътрудничество. „Досега инвестирахме 35 млн.лв. за пътна инфраструктура, а оттук-насетне продължаваме с още пътища, довеждаща инфраструктура и новия граничен пункт „Елидже”. Надявам се това да доведе повече туристи и възможности за повече работа и инвестиции в региона, което е важно”, заяви министър Павлова.
Регионалният министър изказа благодарност и към област Кърджали за положените усилия, защото пътят е връзката между областите Смолян и Кърджали.”Вярвам, че двете области трябва все повече да правят съвместни проекти, да инвестират повече и в развитието на регионалната инфраструктура, защото има такива възможности. Благодаря много и на строителя, защото днес бе последният срок, в който проектът трябваше да бъде завършен”, отбеляза още Павлова.
Министър Лиляна Павлова пожела на всички светло посрещане на новата година. „Нека 2016 да е по-спокойна година, да има здраве, късмет обединение, за да може  всички заедно да продължим да работим да развиваме инфраструктурата и да подобряваме всеки един град”, пожела тя.
hard admin

*

Top