Двама столетници живеят в село Габрово – 103-годишният Халим Реджеб и 100-годишният Нури Али

Единственото село с двама столетници е чернооченското Габрово. Дядо Халим Реджеб е на 103 години, а Нури Али навърши 100 години преди 20 дни.
„Позволете да ви благодаря от свое име и от името на ръководството на община Черноочене за всичко, което сте постигнали и за което сте се трудили упорито, честно, достойно и всеотдайно дълги години. От все сърце ви пожелавам крепко здраве”, с тези думи се обърна кметът на Черноочене Айдън Осман към Халим Реджеб и Нури Али. Той гостува в домовете на двамата днес.
Айдън Осман сподели пред столетниците, че Габрово е известно с дълголетните си жители. Цялата рода от 35 души, между които и пра пра-внуци са се събрали на 15

февруари край масата, за да празнуват стоте лазарника на Нури Али. А за него е бил добър повод да види всички наведнъж, разказва синът му Юсеин Али.

Столетниците са във видимо добро здраве. Целият им живот е преминал в непосилен селски труд и грижи за децата. Макар да носят на гърба си вече цял век, дядо Халим и Нури казват, че не са усетили как годините са се изнизали.
Те още помнят младините си. При посещението на кмета на община Черноочене и двамата мъже разказаха за подвизавалия се в този район през 20-те години на миналия век и известен като „последният войвода” Митьо Ганев от хасковското село Светлина.
Развълнувани от посещението на кмета столетниците му пожелаха управниците да бъдат добри хора и да са отговорни в делата си.
Снимки: Исмет Исмаил, Черноочене
hard admin

*

Top