Два пъти „Отличен” за Езиковата и в природните науки

Две от четирите шестици от Националното състезание по природни науки и екология в Бургас бяха за Езиковата гимназия в Кърджали. Състезанието включваше разработване, представяне и защита на проекти в областта на природните науки и екологията. Победата си оспорваха 101 състезатели, придружени от 54 учители. Осемчленно жури от университетски преподаватели и от БАН, оценяваха представянето на участниците в двата състезателни дни.

Отборът на ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали бе представен от Ивана Зидарова и Никола Ликов от 11 клас с проект на тема „Родопското чудо клиноптилолит – реалност или илюзия”. Интересът на учениците бе предизвикан от природния феномен „Каменните гъби”, съставени от минерала зеолит (клиноптилолит).

За оригиналното представяне и компетентността при защитата на проекта, учениците получиха оценка – Отличен (6). С този резултат те са приети за студенти в ХТМУ – София и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” – Варна.

„Ние дадохме най-доброто от себе си и резултатите са факт. Това беше едно преживяване, което ни донесе нови знания, нови приятелства, позитивизъм и голям интерес към природните науки и развитието им в България” , споделиха участниците от Езиковата гимназия, които още са истински въодушевени от преживяното.

hard admin

*

Top