Две имена в битката за кмет и много питанки: Подарен ли е Кърджали от ГЕРБ на ДПС? Кой от БСП върти парите на „Лафка“ в Кърджали?

Вече има двама кандидати за кметската надпревара в Кърджали, но новините са стари.
Областният управител на Кърджали Илия Илиев е кандидатът за кмет от ГЕРБ, БСП пък ще издигне лидера си Георги Кючуков.
Както вече 24rodopi.com писа, структурата на ГЕРБ в Кърджали още през пролетта стигна до извода, че най-силно на „Вот`2015″ край Арда би се представил областният управител Илия Илиев.
Анализът на народния представител Цвета Караянчева сочи, че само с Илия Илиев ГЕРБ ще стигнат до балотаж в Кърджали,
а партията ще има повече от 10 общински съветници.
Номинацията на Илиев бе огласена вчера от Цветан Цветанов – водещата фигура в ГЕРБ по време на избори. От БСП реагираха мигновено и малко нервно, обявявайки: ГЕРБ предаде Кърджали, Георги Кючуков ще стигне до балотаж срещу ДПС.
Всъщност, БСП има време да коригира номинацията си. Местните съвети са издигнали и Милко Багдасаров, който дори има повече номинации. В Изпълнителното бюро (ИБ) умуват и върху варианта „Местна и свестна дама да изненада останалите кандидати”. Върти се името на Теодора Каракостова, областен шеф на жените социалистки. Тя обаче няма да се престраши да се включи в състезанието след скандалното заседание на „червените” активисти, на което бившият депутат повдигнал въпроса
„Кой от БСП представлява „Лафка” на Делян Пеевски в Кърджали?”
Заради това Георги Кючуков изхвърли Калин Димитров от ИБ на БСП, но комисията „Мая Манолова” върна емблематичния социалист в ръководството (по темата четете по-късно тук – б. р.).
Всъщност, за да отклонят вниманието от себе си и от слабите резултати на последните избори, от БСП заложиха на тактиката „Вдигаме шум встрани от нас” (Бездарен журналист, който е на хонорар към държавна медия, но пък е на “хранилка” в БСП, дори накара хората от ИБ на БСП да се подпишат под позиция, с която бе направен опит да настроят другите политически сили срещу 24rodopi.com – б. р.).
Социалистите предприеха особено ексцентрично поведение спрямо местните партийни централи с идеята си за обединение зад обща кметска кандидатура, но удариха на камък. Никоя от политическите сили не прихвана внушението за гарантирания успех на анти-ДПС-фронта – тази формула вече е прилагана в “бастиона”, но финалът й бе фиаско. Кючуков не се отказа и преди седмица отиде в щаба на ГЕРБ с писмена оферта за общи действия в името на светлите бъднини на града. Предложението му обаче бе прието от секретарката в офиса, докато депутатката Цвета Караянчева и областният управител Илия Илиев бяха на дългата литургия в храма “Йоан Предтеча”.Така и не последва коментар в ответ на левицата.
Междувременно БСП пак извади от нафталина старата си идея за обособяване на района на село Перперек в отделна община, пише по темата агенция Бгнес. Но внезапно я зарови обратно и я замени с още по-екзотичната – тази за отделянето на град Кърджали в самостоятелна община. Което означава нова администрация на евентуалната нова селска община и двама кметове в сградата, строена при тежкия соц с претенцията на подобие на кораба”Аврора”.
В същата сграда се помещава и областната управа. Кючуков лично внесе предложението на групата съветници от БСП за прекрояването на общината при председателя на съвета Раиф Мустафа. То ще бъде поставено на обсъждане на предстоящата сесия. До момента няма никаква реакция от страна на партийните водачи и щабовете.  Не че са много заети с подготовката за есенния вот, но се опитват да не попаднат в капана на БСП и да я легитимират като основен играч на „Местни избори`2015″. На този етап всички политически играчи в Кърджали са категорични, че ръководената от Георги Кючуков БСП я води към тотален провал.
Битката на Кърджали по традиция ще бъде много гореща и гарнирана със словесни престрелки, плакатни войни и електорално надцакване.
Безспорно, тон за голямото предизборно надприказване даде червеният щаб. Освен самотните акции на лидера Кючуков, вчера и предшественикът му, и екс-депутат от предишното НС Милко Багдасаров се включи шумно с твърдението,че”ГЕРБ за пореден път предаде Кърджали”, отбелязва Бгнес.
“Не съм оптимист, че общата кандидатура за кмет ще се случи. Поведението на ГЕРБ, изявленията на Цвета Караянчева, отказът да се даде какъвто и да е отговор на поканата за разговори – всичко говори, че нашите политически опоненти няма да поемат протегнатата ръка”, заяви Багдасаров, за което 24rodopi.com вече писа. Според него главната цел на формулата за обединение зад обща кандидатура е да се разруши монополът на ДПС, което управлява всичките 7 общини в региона. Този модел на общи действия бе приложен на местния вот през 1995 г., но не успя да излъчи д-р Георги Георгиев за градоначалник в Кърджали, въпреки подкрепата на 32 формации. На втория тур на следващите избори БСП застана зад подкрепения от СДС кандидат Румен Димитров. С този акт иначе върлите политически опоненти направиха пробив и Димитров кметува пълен мандат, който приключи с бял “Мерцедес”след сделка за компенсаторки срещу общински фирми, осъществена буквално в последните часове на управлението му.
Опитите за анти-ДПС-фронт продължиха и на вота през 2003 г. и 2007 г., но формулата отново се препъна в монолитния вот отсреща. От началото на идването си на политическата сцена ГЕРБ отказват всякакви споразумения за дружно тичане в изборния маратон.”Аз не мога да си обясня защо пренебрегват мнението на избирателите в Кърджали и вървят срещу техните интереси. Ето, през 2011 г., когато ГЕРБ се считаше за най-силната партия в страната, техният кандидат в Кърджали Илия Илиев успя да събере 6 948 гласа и се класира втори след Хасан Азис, получил 18 153 гласа. А после, при ръчното преброяване на бюлетините в съда се оказа, че Илиев е дори трети по резултат след мен. След всичко това аз спокойно мога да кажа, че ГЕРБ никога не са имали собствена политика в Кърджали. Те винаги са спазвали указанията на централата си, а те, за съжаление, не са кореспондирали с интересите на хората в Кърджали”, коментира Багдасаров. Тогава ГЕРБ обжалва резултата от вота и председателят на Административния съд със собствените си ръце отвори 14 торби и преброи всичките хиляди бюлетини. Също тогава захвърчаха искри между Цвета Караянчева и министъра на културата от кабинета”Борисов 1″ Вежди Рашидов заради нападките му по повод упражнението с касирането на вота.”Имаме нула в мача в Кърджали, амбициите не винаги водят до положителни резултати. За мен е по-важно, че в един мач не е хубаво да се успокояваме и да казваме колко красиво се тича по терена, защото победата на един отбор се определя от головете, които се вкарват”,беше казал Рашидов по една телевизия. Впоследствие Караянчева го издуха от Кърджали и оттогава той не е стъпвал при избирателите си.
Според Багдасаров в ГЕРБ указанията на лидера-премиер са със силата на закон.”А в случая интересите на Бойко Борисов не са свързани с Кърджали. Когато се погледне какво се случва в парламента и как ДПС и ГЕРБ си взаимодействат, става ясно, че
Кърджали отново е подарен на ДПС, за да бъде осигурена подкрепата на настоящото правителство.
По най-тежките, по най-злободневните въпроси, свързани с бъдещето на страната и продължаване на управлението на ГЕРБ, те са заедно. Така беше и при гласуването на 16-те милиарда нов външен дълг, и със здравната реформа, включително и с разполагането на военните центрове на НАТО, и на американските военни части у нас, на които БСП категорично се противопостави”, коментира Багдасаров. Той продължи изброяването на общите действия с пенсионната реформа, задължителните пенсионни фондове за родените след 1960 г., за давността на престъпленията.”Ще припомня как ГЕРБ и ДПС заедно искаха да бъде обявена банкова ваканция при фалита на КТБ. Какво щеше да се случи с българите, ако БСП тогава не се беше противопоставила, можем да видим сега в съседна Гърция”,изтъкна бившият депутат от левицата. Той направи изненадваща прогноза на базата на очевидната завера, че ДПС смята да подкрепи кандидата на ГЕРБ за президент догодина.”В мен се оформя категоричното мнение, че ДПС се готви да гласува за ГЕРБ. С отвращение ли ще е, с презрение ли, но да гласува за кандидата на ГЕРБ за президент”,заяви Милко Багдасаров. Според него БСП има потенциал да бъде втора политическа сила в Кърджали и ако се стигне до балотаж, дори да надделее над кандидата на ДПС.
А най-коментираната партийна централа излъчва оглушителна тишина. Така е, защото всеки втори от ярките активисти в ДПС се смята достоен за кмет или поне общински съветник. И в ядовито мълчание се надява да бъде посочен за състезател. Седмината кметове от областта си отдъхнаха след проекторешението на ЦОБ, според което многомандатниците ще имат правото да продължат сериала си в местната власт. Молитвената тишина в ДПС ще се разшуми след финала на рамазанския пост, ознаменуван от тридневен пик на празника, който тази година е на 17, 18 и 19 юли. Веднага от 20 юли започват събранията в местните съвети, на които ще бъдат номинирани кандидатите за кметове на населени места, на общини и съветници. Те трябва да приключат на 19 август, според решението от разширеното заседание, състояло се в събота. В него са участвали кметовете, председателите на местните съвети, общинските съвети на младежките организации и на женските дружества. В рамките на месец са предвидени 61 общоселски и квартални събрания само в община Кърджали. На 22 юли трябва да се проведат предварителни избори в селата, в които кандидатите за кметове са повече от един, а получилият най-много гласове ще бъде номиниран за кандидат-кмет на кметство. Очаквано, най-ожесточена се очертава фигурата на състезателя в Кърджали. Партийната структура е разцепена на лагери. Но това пък е по-стара новина от издигането на Илия Илиев и Георги Кючуков за кандидат-кметове.
24rodopi.com
hard admin

*

Top