Дебатите за оставката на кабинета без Борисов

Дебатите в парламента за оставката на правителството започнаха в присъствието на министри, но в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Заседанието започна точно в 9.02 ч. В залата бяха вицепремиерът Цветан Цветанов, регионалният министър Лиляна Павлова, социалният Тотю Младенов, външният Николай Младенов, правосъдният Диана Ковачева, здравният Десислава Атанасова, министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, земеделският Мирослав Найденов.

Пред препълнената пленарна зала председателят Цецка Цачева прочете заявлението от премиера за оставката на ръководения от него Министерски съвет, което завършва с: “Ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост”.

По време на дебатите Петър Курумбашев от Коалиция за България поиска парламентът да поиска премиерът Борисов и Симеон Дянков, за когото не се разбрало подал ли е оставка или не, да дойдат в пленарната зала. Искането му бе отхвърлено.

В началото на дебатите независимият Стоян Иванов прочете декларация, в която се иска свикване на Велико народно събрание, подписана от него и от депутата Кирил Гумнеров, също независим. На тази позиция застана и председателят на Народна партия Свобода и достойнство Корман Исмаилов, както и лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

Думата взе синият лидер Иван Костов, който се усъмни, че искането за ВНС, предложено от сините още през 2002 г., в момента просто подменя истинските днешни проблеми и причини, поради които хората излязоха по улиците: “високите сметки за ток, обезценяването, замразяването на доходите през последните 4 години”.

Той поиска президентът спешно да започне политически консултации – да покани представители на протестиращите, на политическите партии, на работодателските организации, от които да се родят консенсусни решения за излизане от кризата.

hard admin

*

Top