Делото: Жандармерия от Бургас, икони от патриарх Неофит, благословия от Стамболийски (снимки и видео)

Съдът в Кърджали отново бе блокиран от полиция заради делото за собствеността на Историческия музей, но този път вместо петдесет протестиращи, пред сградата дойдоха едва 7-8 души. Те носиха икони и кръст от храм „Св. Александър Невски”, дадени с благословията на самия патриарх Неофит. Както вече 24rodopiu.com писа, групата обаче така и не бе допусната на заседанието по делото „Музей или Медресе”.

„Ние не искаме да влезем с автомати, а с икони. Защо не ни допускат? По това личи, че делото е предрешено и съдията е предубеден. От години политици искат да конфронтират християни и мюсюлмани, но това няма да стане. Ние всички живеем задружно от стотици години и няма да го допуснем”, заяви водачът на групата Атанас Стефанов от „Общество за приятелство с Русия и православния свят”. Заедно с тях бе и отец Стоян от Стамболийски. „Той дойде с поръчителство на патриарх Неофит, за да благослови хората за единение и мир”, заяви Стефанов. По думите му делото трябва да се реши в полза на държавата.

Припомняме, че от Главно мюфтийство претендират за собственост върху сградата на музея в Кърджали, както и върху прилежащите й терени.
Още от сутринта във вторник движението по булевард „Беломорски” бе спряно, а сградата на съда и околните улички бяха със засилено полицейското присъствие. За разлика от предходното заседание на съда от 25 февруари обаче, десантът от части на жандармерията бе значително по-малък. Въпреки това около седем автомобила на специализираното полицейско подразделение бяха пред лицевата част на сградата. На паркинга зад съда пък имаше още десетина автомобили с полицейски служители. Любопитното бе, че „частите в резерв” бяха с бургаски регистрации.

Видео по темата – вдясно или тук
hard admin

*

Top