Делян Пеевски отпада от парламента!? Обсъжда се вариантът да стане зам.-министър на вътрешните работи

Делян Пеевски се закле като шеф на ДАНС, с който акт той вече е бивш народен представител. Ако в сряда парламентът отмени решението си от 14 юни, той няма да може да се върне в Народното събрание. Само министри могат пак да се върнат на местата си в 42-рото Народно събрание, но не и зам.-министри и шефове на агенции. Това разкриха за 24rodopi.com колеги на бившия вече народен представител.
Пеевски обаче, който е юрист, бил на мнение, че има право да стане пак депутат, защото не е подписал акта за встъпване в длъжност като председател на ДАНС.
В момента се обсъждал вариантът Пеевски да стане зам.-министър на вътрешните работи.
Премиерът Пламен Орешарски ще приеме заявлението на Делян Пеевски да се оттегли от поста председател на ДАНС. Премиерът посочва, че след консултации, ще има възможност да предложи нова кандидатура за председател на ДАНС. Позицията на премиера Пламен Орешарски е съгласувана с двете парламентарни групи БСП и ДПС, които подкрепят правителството.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че във вторник ще бъде направено предложение да се отмени решението на 42-рото Народно събрание за избор на Делян Пеевски и то може да бъде гласувано като първа точка в дневния ред на редовното пленарно заседание в сряда.


Делян Пеевски за първия си работен ден в ДАНС, пред столичен вестник:

Намираме ви, г-н Пеевски, вече в кабинета на директора на ДАНС, само час след като бяхте избран от парламента на този пост. Какво заварихте тук, виждам, че бюрото ви е абсолютно празно?
Да, кабинетът е абсолютно изпразнен. Започвам веднага работа, държавата не чака.

Как ви прие агенцията?
Много добре. Направих първо среща с моите предшественици, г-н Казаков беше тук. Заедно с директорите го изпратихме с достойнство. Ще работя утре и вдругиден, в понеделник ще направя съвещание с ръководния екип.

Какво ви каза г-н Казаков?
Молбата му беше да има приемственост. Отговорих му, че ако всичко е било в рамките на закона, ще има.

Защо искахте да оглавите точно тази агенция?
Решението го взех след поканата на премиера, защото смятам, че имам дълг към държавата, и защото съм убеден, че България се нуждае от много решителни действия в момента. Смятам с моите дългогодишни познания във всички сфери на управлението, че мога да помогна на държавата си. Нямам друг мотив да приема този пост.

Станишев заяви, че в трудна ситуация се вземат нестандартни решения. Какво е трудното на ситуацията?
Всички виждате в каква ситуация се намира държавата – имало е изключително много нарушения във всички ведомства от предишното правителство. Но не искам да говоря празни приказки. Службата ще работи по закон и който е сбъркал, ще понесе цялата строгост на закона.

Вие знаете много от тайните на предишното управление. Какво искахте да кажете на Цветанов, когато от трибуната му заявихте: „Погледнете ме в очите“?
Да бъде честен към България.

Бъдете по-конкретен. Открехнете завесата.
Можех да я открехвам, когато бях политик. От днес съм шеф на ДАНС и няма да правя политически изказвания. Завесата ще се открива само на базата на данни и документи. Ще осигуря пълна публичност при дейността на ДАНС. Ще имате информация за всичко, което се случва.

hard admin

*

Top