Ден 27: Протестиращите готвят блокада на парламента

IMG_9511От днес протестът навлиза в нова фаза. За 27-ият ден на протеста е планирана блокада на парламента още от 8 ч. сутринта – час преди началото на първия работен ден за седмицата на депутатите.

Идеята е от сряда сутринта да започне широка окупация на отцепения район около парламента, а вечер хората да нощуват на палатки по жълтите павета, за да може блокадата да не пада.

“Стига напразни разходки. Народното събрание трябва да бъде блокирано ефективно в работното си време. Няма смисъл от повече обхождане на София и партийните централи. Щом искаме оставка, трябва наистина да работим за нея. Всяка сряда, четвъртък и петък сутрин от 8:00 до 11:00 трябва да има достатъчно хора около Парламента, за да няма откъде да влизат наглите депутати”, гласи призивът във Фейсбук страницата за блокадата.

За пръв път днес, паралелно с блокадата, в 9 ч. пред парламента ще стартира и друга гражданска инициатива – работен ден на открито. Ще бъдат предоставени бюра и столове, на които хората ще могат да се разположат с лаптопите си и да проведат пълноценно работния си ден, докато протестират. Ще има и включен общодостъпен wi-fi, както и ток, за да може да се зареждат устройствата, с които гражданите ще боравят, докато едновременно и работят, и протестират на жълтите павета, обявяват инициаторите.

За четвъртък, 11 юни е планиран палатков лагер пред сградата на Народното събрание след 21 ч., за който е получено разрешение. Призовава се хората да останат да спят на жълтите павета и да си носят палатки, шалтета, спални чували, китари и ударни инструменти.

В петък, 12 юни от 8 ч. започва традиционното сутрешно кафе пред парламента, след което при подаден сигнал се тръгва главно по тротоарите по маршрут: пл. Народно събрание – кръстовището на Софийски университет – паметникът Левски – ул. Московска – ул. Г. С. Раковски – Военен клуб – Народно събрание.

hard admin

2 Comments

*

Top