Депутати и кметове заедно с тютюнджиите на протест край Маказа днес, само за 4 дни средната изкупна цена е паднала с лев – до 5.20

Народни представители и общински кметове ще застанат редом до протестиращите тютюнджии днес край Маказа.
Както вече 24rodopi.com писа, от 14.00 часа край Кирково, на разклона за Маказа, ще има голям протест на тютюнопроизводители. В него ще се включат народните представители Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрулла, кметът на Кирково Сали Рамадан и други общински кметове, които подкрепят протеста.
С цял лев на килограм е паднала средната цена от понеделник до днес, поясниха за 24rodopi.com протестиращи от Бенковски. Във вторник имало купени бали средно за около 6.50 лева, а в четвъртък цената е паднала до 5.20 – 5.50 лева за килограм. Най-загрижен за ситуацията е кметът на Кирково Сали Рамадан, в която община има най-много добити количества от реколта`2013. Допреди седмица той звънял на тютюневите дружества, за да започнат изкупуването, днес възникват проблеми с ниските цени.
„Напълно подкрепяме протеста. С тези изкупни цени няма как да се оцелее, няма как да се спасят цели райони, няма как децата да растат здравословно и да ходят на училище, няма как да се заложат средства за новата кампания. Заложената бомба е от времето на управлението на ГЕРБ. Либерализацията на пазара и промените на закона от ГЕРБ докараха нещата до тази тревожна фаза. Проблемът не е само на тютюнджийските села, а на цяла България”, заяви народният представител Мустафа Ахмед. Той нарича случващото се „патова ситуация”.
„Ако в ГЕРБ, когато са правели промените, са целели обезлюдяване на цели региони и предизвикване на емигрантска вълна – постигнали са тези цели. ГЕРБ направи така, че държавата за загуби правомощията. Да не ви припомням вдигнатия праг на осигуровките. Сега ГЕРБ трябва да отговорят защо са правели всичко възможно да товарят с разходи и проблеми тютюнопроизводителите. Вече сме предприели редица инициативи за нормализиране на отрасъла, като още днес трябва да се пристъпи към реално заплащане на труда на хората”, допълни кърджалийският депутат.
hard admin

*

Top