Депутати от Кърджали: Тютюнопроизводителите ще получат по 3 лева премия за кг тютюн до края на април

По 3 лева премия килограм тютюн от реколта`2013 ще получат производителите до края на април. До месец юли пък парламентът ще приеме промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, който ще гарантира на производителите много спокойна изкупна кампания през есента на 2014-та и то на най-високите цени, давани досега за тютюни в България.
Това заявиха на среща с тютюнопроизводители народните представители от Кърджали Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрулла.
„С националните доплащания реално килограм тютюн от реколта`2013 ще бъде по-добре заплатен от реколта`2013. Изкупната кампания закъсня, после премина при нервна обстановка и ниски цени. С премиите ситуацията в отрасъла се нормализира, но до три месеца и промените в Закона за тютюна ще станат факт, което пък ще осмисли труда на тютюнопроизводителя и ще спаси отрасъла в стотици населени места в България”, допълни Мустафа Ахмед.
Двамата депутати припомниха думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който на 22 март в Кърджали съобщи, че по-ниската изкупна цена на тютюна ще бъде компенсирана със завишени премии. Според лидера на ДПС националните доплащания ще бъдат увеличени от 2 на 3 лева за килограм тютюн.
„Това е новата политика на новия кабинет, който направи важни стъпки за разрешаване на проблеми на хората н Родопите. В новия закон се въвежда фигурата на национална камара на тютюнопроизводителите. Искаме тютюнопроизводителите сами да се организират в една мощна национална камара, която да представлява адекватно техните интереси. Законът ще възстанови контрола върху прекупвачите. Изкупвачите ще подписват предварителни договори с производителите и стриктно ще се придържат към тях”, добави Ахмед.
Националните доплащания, които ще бъдат изплатени до края на април са увеличени от 73 млн. на 100 милиона.
hard admin

*

Top