Депутат: Борисов или се шегува за тютюна, или съветниците му го подвеждат!

„Бойко Борисов или се шегува, или агросъветниците му го подвеждат. Ако разговаря с представителите на Асоциацията на тютюнопроизводителите или сродните им организации ще разбере, че средната цена на тютюн от реколта`2013 не е 3,20 лева на килограм, а близо 6 лева. Като прибавим и тазгодишната субсидия, и ако говорим в неговия стил, следва да кажем, че правителството на Пламен Орешарски дава много повече пари на тютюнопроизводителите отколкото правителството на Бойко Борисов”, това заяви народният представител Мустафа Ахмед по повод изявлението на лидер на ГЕРБ за изкупения тютюн в Кърджалийско.
Бойко Борисов обяви, че е разговарял с тютюнопроизводители, които му се оплакали, че продукцията им е изкупена за 3,20 лева на килограм.

„Тютюнопроизводителите помнят кое правителство как е работило с тях и кое е защитавало техните интереси. Отивам в Гоцеделчевско, отивам в Кърджалийско, навсякъде хората ме посрещат и ми благодарят. Викат ми: „Ти ни плащаше редовно четири години, при тебе тютюна ни го изкупуваха по 7,00 – 7,50 лева за килограм, а сега едва ни дават по 3,20 – 3,50 лева за килограм”, твърди Бойко Борисов. Той подчертава, че по време на управлението на неговото правителство през месец октомври, най-късно ноември тютюнът е бил изкупен и платен. „А сега ги лъжат, ще ви платим този месец, ще ви платим другия месец и обещават, че държавата ще ги компенсира. Няма лошо – хората да произвеждат и продават, но откъде накъде държавата ще дотира изкупуването на тютюна. Защо всички данъкоплатци ще плащат за тютюна, вместо производителите да продават продукцията си на пазарни цени, както беше при ГЕРБ”, пита Борисов.

„Естествено, че имаше реколта, в която цената достигна 9 лева на килограм. Но помнят, че тогава партия ГЕРБ не управляваше. Помнят, че при управлението на ГЕРБ се приеха законови поправки, които заложиха капани в отрасъла и които станаха видими при последната изкупна кампания. Колкото до апела на Борисов държавата да се оттегли от отрасъла и да остави десетки хиляди семейства в България да фалират, това отчитам като предизборен изблик. Дано наистина ГЕРБ не смятат, че десетки хиляди семейства трябва да оставят родните си домове и земи и да тръгнат на гурбет, и да оставят нови бели петна по картата на България”, добави още депутатът Мустафа Ахмед.

Според него, посланията и на премиера Борисов, и на опозиционера Борисов, били еднакви – все друг да е виновен. „Освен собствените изводи и изводите на съветниците си за случващото се в България, Борисов трябва да чете и анализите, чиито автори са експертите на Агенцията по заетостта, на Световната банка, на Европейската централна, на Европейската банка за развитие, в които се посочва с числа и проценти, че сме стопирали ръста на безработицата и вече има тенденция за намаляването на безработицата, че икономически държавата се развива, че прогнозите са за ръст на брутния вътрешен продукт”, препоръча народният представител.

hard admin

*

Top