Депутат: Няма да остане неизкупен и един кг тютюн, с доплащанията производителите ще получат повече пари от миналата година

„Няма да остане нито един неизкупен килограм тютюн от реколта`2013, а цената на тютюна, сумарно с помощта от националното доплащане, ще бъде по-висока от миналогодишната. Това е най-важното, които трябва да знаят производителите, които съвсем основателно протестираха за забавената изкупна кампания и ниските цени, които им даваха експертите на тютюневите дружества за изкупените количества”, заяви пред 24rodopi.com народният представител Мустафа Ахмед.
От Националната асоциация на тютюнопроизводителите поясниха пред наш репортер, че две трети от тютюна в Кърджалийско вече е изкупен, като средната цена е малко над 5 лева на кг. Реално след доплащанията, ще излезе, че средно за един кг тютюн производителите ще получат над 7 лева. Най-добрите производители, които са предали качествени максули, ще вземат над 9 лева за кг с доплащанията от държавата.
Депутатът от Кърджали коментира и темата за източването на средства от доплащанията. Както вече 24rodopi.com писа, още от времето на земеделския министър Мехмед Дикме едри тютюнопроизводители се оплакват, че висши държавни чиновници и посредници политици ги изнудват и те са принудени да дават рушвети.
„Темата за така нар. „фантомни производители” не е нова. Още през октомври, преди изкупната кампания, сме повдигнали въпроса на среща със земеделския министър проф. Греков. Може би около 10 на сто са такива производители и те ще отпаднат от списъците за доплащания. Ще отбележа пак, че Законът за тютюна и тютюневите изделия, който наследихме от предходното правителство, ни постави в ситуация, в която да се чудим как да помогнем на десетки хиляди семейства, чийто труд не е оценен. Либерализацията в тютюнопроизводството, която въведоха ГЕРБ, създаде верига от проблеми, които един по един отстраняваме. В това число се атакува и картелното споразумение на тютюневите дружества, което се прави в Комисията за защита на конкуренцията”, поясни депутатът Мустафа Ахмед.
Междувременно министърът на земеделието Димитър Греков заяви пред БНР, че между 10 и 15 процента от тютюнопроизводителите, които получават пари от еврофондовете и държавата, са фиктивни. Според него, има хора, които произвеждат по-малко от това, което са взели като референтен период през 2009 година. И сега те не са реални производители на тези 80 или 100 тона, а всъщност получават за тях субсидия на гърба на другите хора, които са реалните производители каза Греков.
”Държавата ще гарантира пълното изкупуване на цялото количество тютюн. Това е най-важното, че тя ще направи всичко възможно за изкупуването на тютюна, най-малкото на цена, която беше миналата година, която е около 5,5 – 6 лв”, увери Греков. Той изрази пълната подкрепа на министерството за тютюнопроизводителите.
” Един от проблемите при тютюнопроизводството е либерализирането на пазара. Отглеждането на ориенталски тютюн е ограничено, за съжаление”, заяви проф. Греков.
”Проблем е и голямото количество тютюн. Голяма част от производителите са произвели повече от това, което са сключили като договори. Освен това, средствата са ограничени, те ще бъдат разпределени дори и между такива тютюнопроизводители, които не са произвели тютюн, т.е. има кухи квоти и парите могат да отидат при хора, които източват тези средства, без да произвеждат тютюн. Напълно сме наясно с този проблем”, заяви министърът на земеделието и храните. ”Но досега не е съществувал в такива големи граници този проблем. Действително сме се сблъсквали с такива хора, които през предишен период са произвеждали по 80 тона, сега те само препродават, а вземат пари”, каза още министърът.

hard admin

*

Top