Депутат от БСП за покушението: Това е инсценировка

Покушението над лидера на ДПС Ахмед Доган е инсценировка. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев пред БНР.

“Струва ми се, че причината е вътре в ДПС. Прави се, за да се вдигне шум, а не за да бъде убит лидерът на партията. Не знам кой пише сценарият, защото има две групи в ДПС, които могат да го направят”, заяви Антон Кутев.

Реакциите след покушението бяха десетки.

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи официалната позиция на държавния глава.

Чрез нея президентът Росен Плевнелиев осъжда остро нападението и уверява, че „ще бъдат установени в бърз порядък обстоятелствата, довели до опита за посегателство“ срещу Доган. Подобен акт е недопустим в една демократична държава, категоричен бе президентът, който призова за бързо разследване от страна на компетентните институции.

Плевнелиев е провел и телефонен разговор с Ахмед Доган, за да се информира за здравословното му състояние.

anton-kutev„Ужасен съм. Така не трябва да се решават проблемите”, коментира Касим Дал пред Дарик.

Това е безпрецедентен терористичен акт и България вече не е същата, бе реакцията на червения депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков, който подчерта, че слабата охрана не само в случая, но и от доста време в страната е причина за сериозно притеснение.

Шокиращо. Така определи случилото се лидерът на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева пред БГНЕС.

“Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност”, каза Кунева.

От името на Либералния интернационал да благодарим на Господ, че Ахмед Доган е в безопасност, заяви Франс ван Баален, президент на Либералния интернационал от трибуната на конференцията на ДПС, предаде БГНЕС. Ние стоим зад вас, тази политическа партия е стабилната политическа сила, която гарантира правата и свободите в България. Ние ще се борим съвместно с вас за тази свобода и ще се борим с насилието, каза Баален.

Шокирани сме от опита за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган, заяви Греъм Уотсън, председател на групата на либералите и демократите в ЕП. Вярвам, че ЕС ще трябва допълнително да се мобилизира, за да върне вашата държавност. Ние сме с вас в този час на изпитание, но настояваме да се открие кой стои зад тази ужасна атака и да бъде изправен пред правосъдието, допълни Уотсън.

Нападението предизвика силен отзвук в Турция.

Лидерът на главната опозиционна партия на Турция Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу заяви: “В демократичните страни политиците не може да бъдат накарани да мълчат под заплахата на оръжия”.

Новинарските канали продължават да излъчват съобщения от София с видео от нападението.

Покушението над Ахмед Доган стана днес към 12.20 ч., по време на Осмата конференция на ДПС в зала 3 на НДК. Докато Доган произнасяше речта си от трибуната, на сцената се качи 25-годишният Октай Хасанов Енимехмедов с насочен пистолет към главата на Доган. При опита му да натисне спусъка оръжието засече. В този момент на сцената се качиха десетки делегати, които свалиха и обезоръжиха нападателя на земята. Енимехмедов бе ритан и удрян от делегати, преди НСО да се намеси. Доган не пострада при нападението.

hard admin

*

Top