Десетки почетоха Нури Адалъ – българският Нелсън Мандела

Гюнер ШЮКРИ
 
 Десетки политици, общественици, близки и роднини се събраха на гроба на видния общественик и поет Нури Адалъ, за да почетат годишнината от кончината му.
На ритуала в родното му село Островец присъстваха зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, депутатите от Движението за права и свободи инж. Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, зам.-областният управител Муса Сеидахмед, областният лидер на ДПС Бахри Юмер, областният председател на Младежкото ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още синът на Нури Адалъ – Фикрет Адалъ от Островец, председателят на фондация „Политически репресирани” от областта Халил Расим, бившият депутат Ахмед Юсеин, общински кметове и партийни лидери от региона.
„Нури Адалъ е една светлина за българските турци в борбата за защитата на правата и свободите на мюсюлманите, живеещи в страната по времето на комунистическия режим от 1945 до 1989 година. Днес ние много лесно може да казваме, че искаме свободно да говорим и изучаваме майчиния си език, да изповядваме религията си, да имаме министри, но Нури Адалъ това го направи по времето на тоталитарния режим на Тодор Живков и затова той трябва да живее във всеки един от нас”, каза в изказването си Рушен Риза.
80-годишният Юсеин Тургутоглу от Островица разказа накратко за земния живот на покойника. „Нури Адалъ никога няма да бъде забравен. Поезията, която е оставил за поколенията, ще живее вечно в паметта им”, заяви той.
 
7 години в затвора в Стара Загора
 
 Със сълзи на очи председателят на фондация „Политически репресирани” от областта Халил Расим разказа спомени от затвора в Стара Загора, където са били заедно с Нури Адалъ цели 7 години. „Нури Адалъ беше голям и скъп човек. Винаги ни подкрепяше, даваше ни напъствия. Беше ни като баща”, каза Халил Расим.
След поднасянето на венци и цветя и последвалото едноминутно мълчание имаминът на Островица Исмаил Чайлак отслужи молитва за покойника.
Организатор на възпоменанието бе Общинския съвет на ДПС В Кирково.
„Сълзи не лейте когато се преселвам…”
 
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островица. След завършване на училището във Фотиново, баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб” в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене. Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда. Известен е още като „българският Нелсън Мандела” заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
По време на изгнанието си в Старозагорския затвор Нури Адалъ в стихотворението си „Душата иска…” (Gönül İster Ki….) казва: „Сълзи не лейте, когато се преселвам от този свят, положете с радост в земята тленните ми останки, не видели бял ден… Може би и гроба ми ще бъде в незнайно място, а сърцето мечтае за могила под сянката на дърво…”
През 1989 година е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч” в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле” в Бурса.
 
hard admin

*

Top