Детективът на измамените адвокати: Ако Марияна е неоткриваема, ключето към 50-те хиляди лева е в таксиджията!?

Унизителният скандал с изчезналите членски и осигурителни вноски на 60 кърджалийски адвокати добива сюжета на роман на Джон Гришам. Те твърдят, че техническият секретар Марияна Георгиева е изчезнала с парите, като посочват, че са щипнати минимум 30 000 лева и максимум – 90 бона. От Икономическа полиция са на мнение, че ще я обявят за общодържавно издирване. От прокуратурата обаче официално обявиха, че още е рано снимката й да се разпраща по полицейските управления в страната и дори още не е решено дали ще се образува досъдебно производство. За държавното обвинение 41-годишната Марияна Георгиева е само възможният извършител на крупна кражба. Но може и да не е. При всички случаи адвокатите са измамени. Някои с по 5 000 лева.

Именно те вече са наели детектив, който да разнищи цялата история, както и местонахождението на Марияна Георгиева. И това да стане много преди прокуратурата да се произнесе дали въобще ще има досъдебно производство срещу жената, която от 9 години оперира с адвокатските пари.
„Марияна е неоткриваема. Нито един от 60-те адвокати не я е виждал от 27-28 декември 2013-та година. Щом прокуратурата твърди, че не е необходимо да се обяви за общодържавно издирване, значи знае къде е. С взлом у тях не мога да вляза, разбира се. На този етап издирвам по снимка таксиджия, който е бил особено близък с Марияна в последните месеци. Той е ключът към схемата и парите. Търсят се едни 50 000 лева”, разкри пред 24rodopi.com наетият бивш полицай.
Следите на Георгиева се губят от края на декември, когато поискала отпуск от председателката на Адвокатската колегия Милена Караманолова. Тя е нов шеф и сменила съпруга си Христо Караманолов, който през последните години ръководел канцеларията на колегията.
Марияна обещала да бъде на работа на 11 януари т. г., но на вратата на офиса на третия етаж в комплекс „Орфей” все още стояла бележката, че техническият секретар е в болнични.
На 25 януари се провело общо събрание на местната колегия и се оказало, че Марияна пак я няма на работа. Както вече 24rodopi.com писа, от са подадени две жалби до прокуратурата. Първият сигнал е от председателя на колегията Милена Караманолева, внесен на 15 януари т.г., а прокуратурата е разпоредила незабавна проверка още на следващия ден. Вторият сигнал е от управителя на осигурителната каса при колегията.
Служителка на НАП-Кърджали се натъкнала на несъответствия между подадените декларации от адвокатите и информацията от НОИ. Така станало ясно, че близо 60 души от колегията дължат пенсионни вноски.
“От мухата правят слон. Още не е доказано, че Мариана е завлякла някого. Някои колеги казват, че не са им внесени вноските. Като правих проверка в банката към 21 декември, установих, че Мариана е внасяла пари”, това твърди анонимна адвокатка пред софийски вестник.
„Пълни глупости. Само 3-ма от колегите не са измамени. Някои от ограбените просто още не знаят в какъв батак са се забъркали и какви санкции предстоят. Да хванат адвокат на нарушава законите и да не плаща данъци си е сериозна работа, меко казано. Не е само до срама”, коментира с усмивка пред 24rodopi.com един от адвокатите, които не се е доверяват на секретарката и сам си е внасял вноски и други такси.
В момента се извършва ревизия на неправомерните тегления на суми от банковата сметка на колегията. Единствено секретарката Мариана Георгиева имала спесимен за това от 2004 г. Тя започнала работа в колегията преди 10 г., преди това е била домакин в Областната администрация в Кърджали. При нея адвокатите внасяли и членски внос към Висшия адвокатски колектив, и към този в Кърджали.
Ще припомним, че при местната колегия действа и осигурителна каса. Сумите за здраве и пенсия трябвало да събира и отчита отново Мариана, но се твърди, че била упълномощена за това с устна договорка. Само в последната година тя е източила 30 000 лева от тази сметка, твърдят ощетените.
За всяка вноска секретарката Мариана издавала ордери, както и удостоверения, които после се прилагат към данъчната декларация. Според първоначално лансираната информация касиерката не внасяла събраните пари нито в НАП, нито в осигурителната каса. Така за последните 10 г. адвокатите от колегията в Кърджали станали нередовни платци. Според някои от практикуващите юристи в града, трябвало да внесат суми в рамките на няколко хиляди лева. Установени са липси и на първични документи, както и неправилно водене на налични такива.
Според прокурори вероятността 1-месечният срок на проверката да бъде удължен е голяма, тъй като касае обследване на множество счетоводни документи, банкови сметки и движенията по тях. Ако действително се окажат липси, десетки адвокати трябва да внасят осигуровки за години назад с лихви. Голяма част от тях са се осигурявали на максимална заплата и в момента дължат по над 5 хиляди лева. Те не разполагат с документи, че са били изрядни. На този етап са само некоректни платци към държавата. На по-следващ етап могат да бъдат третирани и като “престъпници”.

Четете по-късно тук: В съда пуснаха виц за измамените адвокати
hard admin

*

Top