„Децата ми живеят в Малмьо, Франкфурт, Истанбул, Измир и Пловдив, аз избрах за старините си Родопите“

Гюнер ШЮКРИ
„Разпръснахме се по света. Дъщеря ми Тюркян живее в шведския град Малмьо, Фериде е в германския град Франкфурт, Нигяр – в Истанбул, синът ми Рафет е в Измир, а Неждет живее в Пловдив. Добре, че сега вече светът е малък, и всеки ден се чуваме и виждаме по социалните мрежи, а за Рамазан и Курбан Байрам непременно се събираме заедно”, казва баба Фатме Мюмюнова от махала „Шерифоллар” към ардинското село Ябълковец.
Тази година Рамазан Байрам събра баба Фатме с децата и Нигяр, Неждет и Рафет. За празничната трапеза възрастната родопчанка приготвила баклава с орехи, лозови сарми, капама.
Тя е сред най-възрастните жители на селцето, сгушено между баирите на Родопа планина. Природата е красива, но тук са останали само пенсионери. Младите са избягали в Кърджали, Пловдив и в чужбина.
През летните месеци населението в ардинското село Ябълковец се удвоява, тъй като по родните си места пристигат много изселници от Турция. Повечето от тях идват да стягат старите си къщи, подреждат дворовете. Баба Фатме е пристигнала от Измир. Както повечето изселници в Турция така и тя има двойно гражданство.
„Дойдох още през април. Тук сме родени, и където и да отидем носталгията по родните места не ни изоставя. Искам да заживея старините си в Родопите. Ябълковец е красиво и спокойно място, природата наоколо е неописуема. Харесва ми зеленината, тишината, спокойствието, чистият въздух”, споделя баба Фатме. Тя всяка година идва в „Шерифоллар”, за да доглежда ремонтираната си къща.
Родена е през 1942 г. в многодетно семейство в Боровица. На полето е от малка, родителите й били тютюнопроизводители. На 20 години се омъжва. Със съпруга си Фахри Велиев, починал преди осем години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Имат три дъщери, двама сина и седем внучета.
Дълги години работих на тютюневите ниви от изгрев до залез. Покойният ми съпруг бе учител в закритото вече основно училище „Н. Й. Вапцаров” в Ябълковец. Със спечелените пари построихме къщата, след което принудително заминахме за Турция. Не можахме да й се порадваме”, разказва Фатме Мюмюнова. Сега единственото й желание да се ремонтира 3-километровата отсечка от туристическия комплекс „Белите брези” до махалата. „Заради лошия път много жители от „Шерифолар”, които живеят в чужбина не идват в родното си село”, казва баба Фатме.
През последните години много изселници от Ардинско се пенсионираха в южната ни съседка и сега стотици от тях се завръщат в родния си край, за да стягат къщите си.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *