Децата на 5000 изселници учат български

Децата на 5000 български изселници в турския град Ялова учат български език. Това обяви шефът на дирекция „Международни отношения” в общината Дженгиз Дерели на бизнес форум в Пампорово. По думите му курсовете са организирани заради желанието на изселниците с двойно гражданство техните деца да владеят освен майчиния си език и български.
Както вече „Родопи войс” писа, кметът на Смолян Николай Мелемов откри бизнес форума в Пампорово, в който участват 30 представителите от стопанските камари и предприемачи от общините Смолян и Ялова.
„Щастлив съм, че нашите отношения с побратимената ни турска община са прекрасни и са развити в областта на културата и спорта. С колегата ми, г-н Якуб Кочал, коментирахме, че трябва нашето сътрудничество да стане още по-устойчиво, когато помогнем и на бизнеса на двете общини”, каза в началото на форума кметът на Смолян. Той допълни, че бизнесът създава материални блага и се надява от тази среща да произтекат събития, които да бъдат в полза на предприемачите от двете общини. Мелемов посочи, че на форума ще се разисква и въпросът, свързан с облекчаване на визовия режим за турските туристи. По този повод в срещата участват Анелия Бъклова, съветник на премиера по икономическото развитие, Албена Методиева –експерт „Маркетинг, реклама и информация в туризма” и турският консул в Пловдив Шенер Джебеджи. На форума присъства и областният управител на Смолян Димитър Кръстанов.
„За нас от най-голямо значение е икономическото развитие на двете общини”, посочи при откриването на събитието шефът на дирекция „Международни отношения” в община Ялова Дженгиз Дерели.”Една от първите стъпки е смолянски бизнесмени да посетят Ялова. Благодарение на тази работна среща, която е по инициатива на г-н Мелемов, ще намерим общ език и бизнес, за да работим взаимно”, каза Дерели.
 
БГ-данък печалба ще заинтригува 4000 бизнесмени в Ялова
 
Председателят на регионалната структура на Българската стопанска камара в Смолян Иво Царев представи пред турските си колеги целите на структурата и благодари на Мелемов за организирането на този форум, който е в помощ на бизнеса. Царев каза, че инвестиционният климат в страната ни е благоприятен за чуждестранните инвестиции, има редица преференции – като данък печалба, който е 10 %. Шефът на регионалната БСК заяви готовност ако има интерес за инвестиции и някакъв вид бизнес, камарата да окаже съдействие. Той представи и предимствата на региона и очакваното откриване на ГКПП Рудозем-Ксанти, което ще съживи региона.
Търговската–индустриална камара на Ялова има 4000 членове, каза нейният председател Таксин Бейджан. В побратимената на Смолян община е развито предимно селското стопанство, овощарството, цветарството, корабостроенето и туризма. Той посочи, че 1500 са турските инвеститори в България. Беджан също се надява тази среща да доведе до решения за бизнеса, за да се намали безработицата и да има принос за икономиката на двете общини. 
hard admin

*

Top