Димитър Кумчев спечели над 200-килограмово теле в Кобиляне

Гюнер ШЮКРИ
33-годишният Димитър Кумчев от Асеновград пребори всички пехливани и спечели най-голямата награда – над 200-килограмово теле на традиционния турнир по свободна народна борба в кърджалийското село Кобиляне. Във финалната схватка асеновградчанинът победи с туш в оспорван двубой националния състезател по свободна борба от Пловдив Георги Атанасов. Веднага след като получи „баша”, дарено от изселника Али Онур от близкото село Кьосево, баш пехливанинът го продаде на местен животновъд за 650 лв.
„Имам познати в Кобиляне и от тях научих, че тук ще се проведат всенародни борби. Досега имам над 50 живи награди от подобни състезания. Схватката винаги е трудна, независимо кой е противникът. За мен целта винаги е първото място. Благодаря на публиката, въпреки че съм от Асеновград, те ме подкрепяха през цялото време”, сподели след финала Димитър Кумчев. Той е дългогодишен национален състезател по свободна борба, многократен републикански шампион и абсолютен световен шампион по плажна борба. Носител е на златния пояс „Дан Колов” в тазгодишното издание на едноименния турнир по свободна борба в Пловдив.
Тази година в пехливанските борби в Кобиляне участваха над 100 състезатели във всички възрастови групи и представители от школите по борба в Стремци, Хасково и Асеновград. Схватките бяха наблюдавани и от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и омбудсмана Хакиф Емин.
Всички класирали се на първо място бяха наградени с по 100 лв., а подгласниците им с по 50 лв. за второ и 30 лв. за трето място. Спонсори на турнира бяха изселници от района, които живеят в Турция. Главен съдия бе двукратният европейски шампион и световен вицешампион Али Мехмедов от Хасково.
За най-техничен състезател на турнира бе обявен Енгин Исмаил от Хасково. Призът за най-резултатен получи Тасим Бирол от Стремци.
Джемал Ватансевер, председател на организационния комитет на спонсорите от южната ни съседка, връчи наградите на победителите в състезанието.
Кметът на Кобиляне Ерхан Изет изказа своята специална благодарност към спонсорите.
 
 
Класиране:
До 32 кг:
1. Мустафа Юзкан – Стремци
2. Рухан Расим – Стремци
3. Сердар Сезгин – Стремци
 
До 40 кг.:
1. Фахрис Мустафа – Стремци
2. Райчо Иванов – Хасково
3. Фахри Шенол – Стремци
 
До 45 кг:
1. Емре Юксел – Стремци
2. Расим Хюсни – Хасково
3. Байрям Исмаил – Хасково
 
До 48 кг:
1. Тургут Бехчед – Стремци
2. Мехмед Рамадан – Асеновград
3. Мерт Мурад – Стремци
 
До 55 кг:
1. Сердар Йозкан – Стремци
2. Басри Басри – Стремци
3. Георги Иванов – Кърджали
 
 
До 60 кг:
1. Мирослав Иванов – Димитровград
2. Байрям Шабан – Стремци
3. Емин Емин – Асеновград
 
 До 65 кг.:
1. Димитър Иванов – Димитровград
2. Джемал Али – Асеновград
3. Александър Илиев – Асеновград
 
Над 85 кг.:
1. Кенан Кемал – Паничково
2. Георги Ванчев – Хасково
3. Юсуф Хабиб – Горно Прахово
 
За баш пехливанин:
1. Димитър Кумчев – Асеновград
2. Георги Атанасов – Пловдив
 
hard admin

*

Top