Димчо Михалевски: Министерство на инвестиционното проектиране е голяма грешка

“За мен това е голяма грешка” – така депутатът от левицата Димчо Михалевски коментира решението на премиера Пламен Орешарски да се създаде министерство на инвестиционното проектиране, което да изземе част от функциите на регионалното министерство (МРРБ). По-рано служебният министър Екатерина Захариева окачестви решението като “странно”.

Кърджалиецът Михалевски, който бе заместник-министър на регионалното развитие в правителството на Сергей Станишев, коментира и проблемите около кадастъра, който е планирано да поеме новото министерство начело с арх. Иван Данов.

Проблемът е, че за едва 18% от територията на страната има кадастрални карти. Последните са правени през 2009 г., посочи депутатът. Липсата на единни кадастрални карти води до неяснота за точните граници и площ на огромен брой имоти в страната. По думите на Михалевски, е необходим план за попълване на голямото бяло поле в кадастъра. “Например до 2020 г. да си поставим за цел 4о% от страната да е покрита от карти, до 2030 – 60%. Повече не е нужно – планините няма да ги вкарваме в кадастъра”, коментира той.

Както министър Иван Данов обяви, в министерството му ще отидат сегашните дирекции по устройство на територията, агенцията по кадастъра, а вероятно и строителния контрол (ДНСК).

Създаването на новото министерство бе изненада, която премиерът Орешарски поднесе при самото обявяване на министрите си. Първоначално той бе номинирал арх. Калин Тихолов за поста, но само ден по-късно го оттегли, след бурна реакция на неправителствени организации и граждани. Причината за недоволството бе, че Тихолов е главно действащо лице в серия скандали като строителството на дюните в Несебър (“Дюнигейт”, Тихолов е автор на подробния устройствен план на строежа), общия устройствен план на Царево, който доведе до наказателна процедура срещу България и др.

Иван Данов е колега на Тихолов по кабинет от архитектурния университет в София (УАСГ). Както сайтът “Бивол” писа, Данов е точил социални помощи във Франция като мним безработен, докато е развивал частен бизнес и преподавателска дейност в София. Министърът преди дни коментира, че има “известна истина” в тази информация и обеща пред националното радио да даде детайлна информация по въпроса, но такава и до момента няма.

hard admin

*

Top