Днес блокират пътя за Маказа заради горски афери в Момчилград! Бившият министър Найденов подарил ловно поле на „спасителя с овцете“

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов незаконно разделил ловното поле в Момчилградско през 2012-та година. Той оставил 3 хиляди хектара на сдружението „Родопи”, в което членували 50 ловци, а „откъснал” 2 500 хектара за новосформираната дружинка „Ахрида”, която била създадена от негови приятели, но в която се записали едва 20 ловци.
„Знаел е, че прави нарушение, но нали няма да носи персонална отговорност и подписал. Подписал и свършил услуга на човека, който по онова време винаги, когато министърът беше на зор, заплашваше, че ще тръгне с овцете за София”, коментират днес ловците от „Родопи”. Става въпрос за Бойко Синапов, председател на една от животновъдните асоциации. Другият ключов играч е Димитър Стойчев, който оглавяваше първия консорциум за строителството на „Водното огледало” в Кърджали (Обектът бе „замразен” след като Икономическа полиция доказа, че консорциумът източва милиони левове. До съд не се стигна, защото прокуратурата в Кърджали потули случая – б. р.).
„Всъщност, всичко започна след като за констатирани финансови нарушения дружинка „Равен” изключи председателя Димитър Стойчев и още двама ловци. Те тръгнаха да правят нова дружинка и ново сдружение. С тях тръгнаха няколко човека от дружинка „Равен”, вписаха и хора от други региони на страната. Тогавашният министър Мирослав Найденов им помогна с разделянето на ловното поле. Стигна се до абсурда ловците от село Биволяне да нямат право да ходят на лов в района на родното си село. Те пътуваха десетки километри, за да излязат на ловен излет”, поясняват ловците, които днес ще блокират пътя за Гърция. Имало и скандали от рода на „Това прави вие го отстреляхте, но щом е паднало в нашено ловно поле – ние ще го вземем”. Към 200 прасета и 200 елени лопатари има в стопанството в Момчилградско.
Каква е ситуацията днес?
Върховният административен съд отмени заповедта на Мирослав Найденов, а министър Греков е възстановил ловното поле на „Родопи” в старите си граници. От сдружението са поканили ловците, които са напуснали „Родопи” и включили в групата на Стойчев, Синапов и Шукри Вели, отново да се върнат, и то без да платят такси. 8 вече се върнали, 5-ма още умували. „Ахрида” е заличена.
Защо тогава от сдружение „Родопи” протестират от седмица, а днес ще блокират пътя Кърджали – ГКПП „Маказа”?
„Защото ни показаха проекторешението, което е същото като незаконното на Найденов. Тези дни трябвало да го подпише новият министър Десислава Танева”, обясняват ловците.
Ловци и граждани на Момчилград ще блокират международния път Кърджали – ГКПП „Маказа” във вторник заради горските скандали.
„Против сме разделянето на ловно стопанство, район „Равен”. Против сме забраната за ловуване в ловно стопанство, район „Равен”.  На следващо място подкрепяме протеста на местното население, което е против връщането на работа в ДГС на пенсионирания служител Шукри Вели Халид. Защо го назначават за старши лесничей, след като има трима инженери на по-ниски позиции, а среднистът пенсионер им става шеф?”, заявиха от организаторите на протеста от Ловно-рибарски съюз „Родопи” и ловна дружинка „Равен”.
Авджиите се вдигнаха на бунт в Момчилград миналия вторник. Те обсадиха сградата на Държавното горско стопанство в родопския град. Протестът им бе срещу разделянето на територия на ползван от тяхна страна ловно-стопански район. „Уведомително писмо за провеждане на мирен граждански протест-шествие срещу разделянето на територия на ползвания ловно-стопански район постъпи в Община Момчилград от УС на ЛРС “Родопи”- Момчилград с председател Лютви Алиосман Юсеин”, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Според уведомлението, сборният пункт за началото на протеста във вторник от 11.00 часа е пред ДГС- Момчилград. В писмото е посочено, че от 11.30 часа до 12.00 часа се предвижда затваряне на пътя за Маказа в района на спирка “Джебел”.
24rodopi.com
hard admin

*

Top