Днес е Антоновден

"Николай СТОЕВ
Свети Антоний се смята за основател на отшелническия живот и на монашеството. Роден е около 251 г. в Египет. Едва 20-годишен остава сирак, като наследява огромно богатство. Но по Божия промисъл младежът се насочил към духовния живот. Това станало като веднъж в храма чул думите на Христос, казани към богатия момък в евангелието “Ако искаш да бъдеш съвършен, иди продай имота си и раздай на сиромаси.” Така постъпил и Антоний.
След това отишъл в пустинята и се отдал на пост и молитви. По-късно около него се заселили и други сподвижници и се образували множество манастири. Свети Антоний им станал духовен отец.
Още приживе бил удостоен от Всевишния с дара на чудотворството и прозорливостта. Много болни намерили изцеление по молитвите му. Но той винаги им казвал да благодарят на Бога, а не на него.
Доживял до 105-годишна възраст, той заръчал на учениците си да го погребат тайно. Не искал хората да знаят мястото на гроба му.
Народът почита празника на свети Антоний за предпазване от болести. На този ден жените не работят. Раздават питки, намазани с мед за здраве.
Именници са Антон, чието име от латински означава безценен, Антония, Антоанета, Тончо, Тонка, Андон, Донка, Дончо.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top