Доган не се е целел в Борисов! Цацаров каза: Документът за атентат срещу бившия премиер е с "изключително ниска степен на достоверност"

В Софийска градска прокуратура е образувана проверка по сигнал, подаден от Лютви Местан до президента Росен Плевнелиев във връзка с изнасянето на квалифицирана информация от трибуната на парламента от Бойко Борисов. Това обяви на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. Проверката е извършена и е предадена на ДАНС, обяви той.

На 8 юни 2005 г. в Националната разузнавателна служба постъпва информация от чуждестранна разузнавателна служба за случая. Тя е принтирана на лист хартия, на него пише “строго секретно”. На листа няма белег, който да показва от коя чужда разузнавателна служба е подаден.

Както вече 24rodopi писа, позовавайки се на информация от МВР, сигналът е писан от службите на Сърбия.

“Планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов”, гласи докладната. Доган като главен секретар на МВР аз трудно мога да си представя, каза обвинител номер 1. Той обяви, че Националната разузнавателна служба е преценила, че това е информация с “изключително ниска степен на достоверност”. Затова никой не е предприел през цялото време каквито и да е мерки.

През февруари тази година ген. Драгомир Димитров запознава Бойко Борисов с документа. На 21 февруари премиерът тогава го съобщава в парламента, разказа Цацаров. Няма каквито и да е данни Ахмед Доган да е участвал в планирането на подобни действия срещу тогавашния министър-председател, е официалната позиция.

Местан е поискал, ако се окаже, че документът не съдържа класифицирана информация, той да му бъде предоставен. Тъй като е отчетено от Държавната комисия по сигурността на информацията, че той не съдържа секретна информация нито за България, нито за държавата, от която е подаден, той ще бъде предоставен на лидера на ДПС, за да може да се запознае с него. Няма да ви кажа от коя балканска държава е подаден документът, каза главният прокурор.

hard admin

*

Top