Догодина отварят и Авренската врата към Гърция

Готов е проектът за изграждане на пътя от Аврен до 115-та пирамида на българо – гръцката граница. Предстои избирането на изпълнител. Догодина ще бъде отворена още една междусъседска врата, каза преди броени дни в Крумовград областният управител на Кърджали Иванка Таушанова.
Цялото население в пограничните села, като се започне от Черничево, та чак до Егрек, хората и от Девисилица, Голям и Малък Девисил, Девисилово, Тихомир отдавна мечтаят да се отвори границата, или както я наричаме тук Авренската врата, сподели кметът на Аврен Димитър Антонов.
Още през лятото софийска фирма подробно засне съществуващото от преди 65 г. трасе. Пътят е известен като Аврен – Миртиски.
До края на годината от Агенция „Пътна инфраструктура” заявяват конкурс за избор на изпълнител. Строителството на пътя от 5,5 км ще започне през април 2012 г., което значи, че ще бъде готов още същата година, заяви директорът на Областно пътно управление в Кърджали инж. Радостин Ламбрев. Разстоянието от 115-та гранична пирамида до първото гръцко селище Миртиски е около 12 км. От двете страни на браздата живеят много родственици, които сега, за да си отидат на гости, изминават над 200 км.
От гръцко пътят също е трасиран от преди 65 години. Не се знае кога съседите ще го асфалтират. По принцип преди години между двете държави е постигнато съгласие за изграждането на пътя Аврен – Миртиски, коментира инж. Ламбрев. Строителството ще се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие".
До започване на работата по трасето трябва да се измести водопроводът за село Аврен. От община Крумовград обещаха да заделят средства за подмяната на тръбите. Кметът Себихан Мехмед прояви разбиране и обеща това да стане, каза инж. Ламбрев.
Аврен е оживен селищен център в Крумовградско. Новият път ще е най-краткият за хората от този район на общината. Фактът, че от наша и от гръцка страна и сега съществува стар черен път, който десетилетия е служил на хората, е доказателство, че е  нужен, категоричен е Антонов.
След отварянето на пътя при Златоград, пътя Ивайловград – Кипринос и предстоящото пускане на движението през прохода Маказа, Авренската врата ще е четвъртата, която ще свърже Родопите със северната част на Гърция.

Снежана ГОРАНОВА
Снимки: Петко БОРИСОВ
Спасов

*

Top