Доставят на родилното отделение в Кърджали техника за безкръвни операции

Съвсем скоро в Акушеро-гинекологичното отделение на многопрофилната болница в Кърджали ще заработи супермодерна лапароскопска техника, която позволява раждания чрез минимална кръвозагуба. Предимството е, че родилките ще се възстановяват много по-бързо, отколкото при раждания с операции. Техниката е на стойност 120 000 лева и ще бъде осигурена от Министерството на здравеопазването. Това съобщи в Деня на родилната помощ директорът на болницата д-р Тодор Черкезов.
Както традицията повелява, акушерки ритуално изкъпаха новородено. Този път това бе малкият Захари.
Общо 861 бебета са се родили през изминалата година в кърджалийската болница. Само в новогодишната нощ техният брой е бил 7.
И тази година Бабинден бе отбелязан тържествено във фоайето на Акушеро-гинекологичното отделение на болницата. Присъстваха областният управител Иванка Таушанова, лидерки на женски движения, представители на Ротариакт.
В словото си директорът на болницата д-р Тодор Черкезов посочи, че Бабинден у нас съвпада с международния Ден на прегръдката. Изплакалите в болницата бебета получават първо прегръдката на акушерката, а после и на родната майка, което е много символично. В настоящата демографска криза трябва да гледаме на всяко едно дете с радост, заяви д-р Черкезов. Той каза още, че нараства броят на недоносените бебета и затова се обръща особено внимание на неонаталогично отделение, където се осъществява адаптацията на новородените.
Областният управител Иванка Таушанова посочи, че по традиция Бабинден се чества в женска компания, но в професията на гинеколозите са навлезли много мъже и това е за добро. Таушанова засегна проблемът с изоставените деца и посочи, че държавата полага специални грижи за семействата да не изоставят новородените си рожби. Тя съобщи, че е изработена нарочна стратегия и че държавата обезпечава и добра техника за родилните отделения.
Шефът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Георги Дзифков отбеляза пред журналисти, че разполагат с прекрасна база, но проблемът е, че до две години цяла генерация акушерки ще се пенсионират и на тяхно място трябва да се намерят всеотдайни и подготвени кадри.
Приветствие към лекари и акушерки отправиха лидерката на ГЕРБ-жени Златка Сиджимова и на жените социалистки – Теодора Каракостова.
Детски ансамбъл подхвнана право хоро , на което се хванаха областния управител, акушерки и гости на тържеството.
Георги Кулов
hard admin

*

Top