До последно: Салиха Емин или Милко Багдасаров?

Салиха Емин или Милко Багдасаров – кой от двамата влиза в 42-рото Народното събрание от 9-ти Кърджалийски многомандатен район?
Това ще бъде един от последните въпроси, на които отговор ще даде Централната избирателна комисия.
Логиката на метода на големия остатък, както наричат системата „Хеър-Ниймайер”, разпределя мандатите в Кърджалийско, съобразно получените на 12 май резултати, по следния начин: 3 мандата за ДПС, един за ГЕРБ и един за БСП. Разпределението на мандатите в национален план след обработването на протоколите от гласуването в чужбина обаче може да даде на ДПС 4-ти мандат. В този случай 8 943 гласа, дадени за Милко Багдасаров, ще помогнат на „Коалиция на България” да вкарат депутат от друг район на страната, където не им достигат гласове.
Салиха Емин или Милко Багдасаров – това ще стане ясно със 100 % сигурност във вторник или най-късно в сряда. От гласовете в чужбина ДПС печели още 4 мандата, но тези над 50 000 гласа ще „отидат” в региони в Северна България – Габрово и Ловеч, където остатъчните гласове за първия мандат на ДПС са с по-висок коефициент отколкото 4-тия мандат в Кърджали. Освен това възможно е коефициентът на Багдасаров да е по-малък от потенциалните мандати на БСП в други региони.
Сигурни народни представители са Лютви Местан, Ердинч Хайрулла и Мустафа Ахмед от ДПС. За тях гласуваха 46 407 души. Цвета Караянчева също става депутат с 12 721 гласа.
 
Коефициентите на Салиха Емин и на Милко Багдасаров за прословутия 5-ти мандат – четете по-късно тук
hard admin

*

Top