До 10 бона глоба за фирмата на затрупания в Кърджали работник

Инспекторите по труда извършиха 137 проверки за месец

Между 1500 и 10 000 лева ще бъде глобата за фирма „ЛЮВиК”, чийто работник бе затрупан при свличане на земна маса при изкопни работи по водния цикъл на Кърджали. Припомняме, че инцидентът стана на 16 февруари, а 59-годишният служител Георги Георгиев бе спасен след акция, продължила 2 часа и 40 минути.

„Съставен е акт за административно нарушение, предстои и издаване на наказателно постановление за въпросния случай”, обяви началникът на трудовата инспекция в Кърджали Юмер Юсеин. По думите му вземането на обезопасителни мерки при подобни дейности е често срещан проблем. В момента са идентифицирани всички фирми в региона, които са ангажирани с изкопни дейности и те са във фокуса на трудовите инспектори, допълни Юсеин.

„Общо 137 проверки в предприятията са извършени през месец март на територията на областта. При тях са констатирани 718 нарушения, от които 402 свързани с безопасните условия на труд и 316 по трудови правоотношения”, изнесе данните шефът на „Инспекцията по труда”. По думите му в сравнение с други години нарушенията, свързани с неизплатени заплати, бележат намаление.
На снимката: Шефовете на Бюрото по труда и Инспекцията по труда-Валентин Грудев (вляво) и Юмер Юсеин (в средата)
hard admin

*

Top