До 3-ма кандидати за депутати от община, ДПС иска 5 мандата в Кърджалийско и 2 – в Смолянско

На 15 март активисти на ДПС стартират допитвания до населението по села и градове в Родопите за номиниране на кандидат-депутати. Във всяко населено място в Родопите хората ще могат да посочват най-достойните за народни представители.  Това реши Централният съвет на партията. ДПС си поставя за цел 5 депутатски места в Кърджалийско и 2 – в Смолянско.
„Сякаш има нещо символично, в деня, в който се разпусна 41-вото Народно събрание, Централният съвет на ДПС започна процедурата по издигане, номиниране и утвърждаване на кандидатите за народни представители, като важен етап от подготовката на предизборната кампания на ДПС. Първите две думи са близки по значение, но ги натоварваме с разлика при утвърждаването на кандидати за народни представители”, обяви Лютви Местан – председател на ДПС и ПГ на ДПС.
Номинациите на кандидатите се движат отдолу нагоре.
 „Право да издигат кандидати за народни представители имат всички местни органи на ДПС, всеки член на ДПС има право да номинира. Първият етап от процедурата е разширеното заседание на ДПС, в което участват представители на всички местни съвети, кметове, общински съвети, женски дружества, младежки структури”, каза Местан.
На това разширено заседание се осъществява първото сито, именно от издигнатите за кандидати за народни представители се номинират до трима от всяка община, това не означава, че има ограничение да се издигат само жители от общини, може и от други региони, области.
„Възможно е да има съгласие за една личност, и само тя да е издигната за кандидат за народен представител. Когато са издигнати повече от трима – до 20 лица за кандидати, на това разширено заседание, с гласуване се номинират трима кандидати за народни представители”, каза Местан.
По думите му – вторият етап е подреждането на кандидатите по азбучен ред от страна на областните съвети на ДПС, които са направили проверка на това – дали кандидатът отговаря на условията, представят тези протоколи в Централния изборен щаб на партията.
„Централното ръководство на ДПС подрежда номинираните кандидати. Право да подреди има Централният изборен щаб на партията, с други думи местните структури издигат и номинират кандидатите. Въпреки упорития мит за ДПС, като партия от лидерски тип, това е партия с много сериозна вътрешна партийна демокрация”, каза Местан.
Той посочи, че е надделял един основен критерий, кандидатът следва да е избираема личност, с общ авторитет, която споделя идеята на ДПС и на либерализма, като не е нужно непременно да е член на ДПС.
„Номинации от местните структури следва да приключат до 25 март, това е крайният срок, в който областните съвети ще представят решенията си, и в периода от 25 март до първата седмица на април най-вероятно ще приключим окончателно процедурата и ще утвърдим кандидатите за народни представители с листа на движението на ДПС, в тези листи ще намерят място и хора, които не са част от ДПС”, каза още Местан.
hard admin

*

Top