До 5 април проверяват електромерите в Кърджали, в EVN са спокойни: Няма измами!

Специализирана комисия с участието на представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започна проверка на електромерите в Кърджали, която ще продължи до 5 април. Десетки кърджалийци са подали жалби при омбудсмана на Кърджали Хакиф Емин.

Проверката е поискана от омбудсмана на България, а в комисията са включени и представители на електроразпределителните дружества, уточни председателят на Агенцията Ангел Ангелов.

Омбудсманът е поискал професионално становище, за да отговори на отправените към него въпроси на граждани възможна ли е манипулация на електромерите с цел завишаване на количествата електроенергия; възможно ли е външни обективни фактори да окажат влияние върху отчитането на електроенергия от електромера; има ли разлика в техническите характеристики на средствата за търговско измерване, използвани от трите дружества.

Проверките се извършват съгласно правомощията на държавната агенция по Закона за измерванията.

„Изборът на електромери за проверка става на случаен принцип. Следи се дали  те са  преминали технически контрол, имат ли наличен стикер за това, нарушена ли е целостта на положените пломби и други. След приключване на дейността на комисиите ще бъде направен анализ на получените данни и те ще бъдат оповестени”, каза Ангелов.

От ЕVN гарантират, че няма измами. Самите техници в региона постоянно наблюдаватели електромерите. Абсурдно пък било твърдението, че от самото дружество ще тръгнат да манипулират уредите.

hard admin

*

Top