ДПС и „Атака“ се скараха за изселниците! Парламентът отхвърли предложението деца на изселници да получат българско гражданство

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство има за цел да преодолее една откровена дискриминация, засадена в действащия Закон за българско гражданство от тоталитарния закон, приет през 1948 г., преминал през много редакции и така до днешния ден.
Това каза от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан при обсъжданията на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. „Искам да ви припомня – какво е основанието за отнемане на българско гражданство – български гражданин от небългарска народност, който се е изселил от страната си, изгубва българското си гражданство със самото изселване. Основанието за отнемане е лицето да е от небългарска народност. Приемаме ли израза, че някои български граждани са от небългарска народност”, попита момчилградският депутат.
„Дали сте съгласни с тази дефиниция, дали смятате мен и моите колеги за части от българския народ или ние стоим извън този български народ”, добави депутатът.
 „Ако това българско гражданство е загубено по дадена причина, то трябва да бъде възстановено по ред, определен за всеки един български гражданин, а не да има специален режим, който дискриминира, сепарира”, каза още Лютви Местан.
Исканите от ДПС промени в Закона за българското гражданство са акция в полза на турската политика и турската държава, контрира проф. Станислав Станилов от „Атака”. Проф. Станилов заяви, че гражданите, които касаят законодателните промени, са се изселили доброволно от България по двустранна спогодба между българското и турското правителство.
„По собствена воля тези хора са се отказали от Република България и са преминали в Република Турция. Тези хора имаха права като всички български граждани и те не са изгонени. Те имаха привилегии – в тези райони се наливаха пари за здравеопазване и социална политика. И ако не беше възродителния процес сега нямаше да има ДПС и всички щяхте да гласувате за БСП. Исканите промени са една акция в полза на турската политика и държава”, заяви проф. Станилов.
Павел Шопов от „Атака” заяви, че исканите промени са поредната провокация, която цели да “премери температурата” на българското общество и на българския парламент.
„От „Атака” сме нащрек как ще реагират управляващите на тези провокации и дали ще се подведат”, посочи депутатът. Той предположи, че има някакви договорки между премиера Бойко Борисов и турските държавни ръководители. Според Шопов приемането на законодателните промени и даването на гражданство на изселниците ще доведе до ефект при гласуването на изборите.
Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев уточни, че този закон касае хора, които са избягали разочаровани или унизени от властта в тоталитарна България. Те са се спасили в друга държава след разрив между свои религиозни и битови противоречия с тогавашната власт. Законопроектът няма нихилистични подбуди, подчерта депутатът.
„Ако всеки човек в съвременна България има равни права, то независимо кога той или негов родител е загубил гражданство, възстановяването на това гражданство не би трябвало да се влияе от категории като език, култура, цвят на кожата, етническо самоопределяне, религия”, посочи Кърджалиев.
Предложението на ДПС за даване на българско гражданство на лица, чиито родители са го загубили заради изселване, бе отхвърлено от парламента.
hard admin

*

Top