ДПС и БСП се гледат лошо за депутатските мандати! Хората на Местан не искат да печелят във Видин и София, предпочитат 5 от 5 в Кърджалийско

Правилата как да се върти предизборната рулетка и колко мандата в даден район може да спечели една партия са на път да скарат БСП и ДПС. За пръв път е предложено методиката да влезе в закон. Ако депутатите наистина решат да я запишат в Изборния кодекс, това ще направи много трудно промяната й в движение при показани дефекти.
Между БСП и ДПС вече прехвърчат искри по този въпрос. Временната комисия, ръководена от Мая Манолова, е предложила в проекта за нов изборен кодекс правила. Те са някакъв микс от начина, по който се определяха мандатите през 2009 г., и този от 2013 г. Според математиците предложеният алгоритъм означава, че и в бъдеще ДПС няма да има 5 от 5 мандата в Кърджали, а ще може да печели депутатски места в София или във Видин с по 400-600 гласа. Хората на Лютви Местан не одобряват този подход. Освен това разписаните от математиците правила били напълно неразбираеми за депутатите.
„Да кажем, че аз съм авторът. Подобрената версия на тази методика ще бъде публикувана и всеки български математик ще може да се запознае с нея. В момента я довършвам”, твърди пред „Преса” математикът проф. Михаил Константинов. Досега не се знаеше кой е написал алгоритъма, по който ще избираме следващите депутати.
Ще припомним, че заради новите правила при разпределянето на мандатите 24rodopi.com писа месец преди изборния ден, че ДПС няма да спечели всичките 5 мандата в 9-ти Кърджалийски многомандатен район и че спорът ще бъде 4 депутати от ДПС и 1 от ГЕРБ или 3 мандата за ДПС и по един за ГЕРБ и БСП.
Старата система „Д`Онт” гарантираше 5 мандата на ДПС, но разпределението по “Хеър – Ниймайер” даваше на ДПС само 3 “стопроцентови” мандата и прави 4-тия достижим, но най-вече с остатъци на гласове от други региони.
„Аз всъщност подобрих методиката, използвана през 2013 година, защото тя имаше дефект. По две теоретични причини имаше възможност да не сработи. Едната се нарича „дис­баланс на цели части”. А втората опасност бе, че можеше да зацикли накрая. Слава богу, това не се реализира”, казва още проф. Константинов. И допълва: „Предложил съм две версии на начина по който бяха определени мандатите през 2009 година, и през 2013 година. Депутатите да си изберат вариант.”

Мая Манолова е категорична, че в кодекса трябва да има разписани правила. Според нея тепърва ще се дискутира дали записаното е най-доброто, или може да бъде подобрено.

На снимките: 25 дни преди вота “24х7 Родопи” обясни защо ДПС със сигурност губи един мандат, а вторият е под въпрос. На 14 май пък разкрихме защо Милко Багдасаров ще стане депутат с 8 943 гласа, което бе потвърдено два дни по-късно от ЦИК 

—————————————————————–
Paco Rabanne 1 Million EDT 100мл за мъже ПРОМО ЦЕНА – 35лв

hard admin

*

Top