ДПС не иска системата „Хеър-Ниймайер“, слабите резултати по региони били заради водената от Борисов война

ДПС настоява за промяна на системата “Хеър-Ниймайер” като несправедлива.

Както 24rodopi писа, заради система на големия остатък, движението остана само с 3 мандата в Кърджали, но пък спечели 3 места в столицата, а Петя Раева стана депутат от Видин само с 474 гласа.

“Не става въпрос за връщането на системата “Д,Онт”, а за промяна в методиките на сега действащия начин за разпределение на мандатите в Народното събрание, и по-специално втората стъпка”, заяви в Джебел лидерът на ДПС Лютви Местан.

Ако системата „Д`Онт” беше в сила, ДПС отново щеше да спечели 5 мандата в Кърджали.

През 2009 година, когато “Хеър-Ниймайер” е приложена за първи път, тя е била по-справедлива, отчитат от ДПС. Местан смята, че след това методиката е променена тенденциозно, за да се получат сегашните резултати. Лидерът на ДПС посочи, че по този начин е можело партията му да спечели мандат във Видин само с един глас, но пък е загубила мандати в Кърджали и други райони, където се представя добре.

Местан смята, че по-слабото представяне на ДПС по места е заради войната, която е водил Бойко Борисов чрез държавните служители и натискът, на който са били подложени гласоподавателите.

hard admin

*

Top