ДПС няма да подкрепи Николай Овчаров за шеф на НИМ? Археологът бесен, напада депутат за използването на думата помак

ДПС няма да подкрепи скандалния археолог Николай Овчаров за директор на Националния исторически музей (НИМ), разкриха депутати от движението след неформална среща с учени от БАН.
Овчаров, който проучва открития от Иван Балкански скален град Перперикон със записките на покойния археолог, беше убеден до последно, че БСП и ДПС ще помогнат той да заеме мястото на Божидар Димитров.
Николай Овчаров е спорна фигура в българската археология и в търсенето на сензации сътвори най-големите гафове в последните години, отбелязали учени от Археологическия институт към БАН пред депутати. Те припомнили как надпис върху скали от овчаря Ниязи, който сега живее в Измир, бил разчетен от Овчаров, че е уникален и е от векове. Заради този гаф медиите в южната съседка и водещи световни списания за археология взели на подбив българските археолози.
Овчаров е обвиняван и за връзка с иманяри. Самите те твърдят, че продават антики от други места на страната, за да бъдат те „сензационно открити” на Перперикон. От полицията в Кърджали пък разкриха за 24rodopi.com, че един от известните иманяри в Кърджали е работел близо 10 години на Перперикон и поради това Овчаров също бил разследван.
Самият Овчаров днес също показа, че е загубил доверието на ДПС. Той събра медии в столицата и нападна депутат от движението.
„В изявлението на Ахмед Башев (народен представител от ДПС – б. р.) отново се появява думата помак, дума, която я има и в европейски съюз „Помак”. Тази дума няма право на съществуване. Това е обидна дума за хората от Родопите, които са с българо-мюсюлманско вероизповедание и превръщането й в епитет, в етническо понятие, както е при тях, не само е крайно неправилно, но и обидно за хората, които живеят в този район”, заяви археологът.
На снимката: Този надпис на овчаря Ниязи, които днес живее в Измир, бе обявен от Овчаров, че е от векове. Гафът лепна голямо петно на българската археология в международен план
hard admin

*

Top