ДПС: Цената на кризата плащат малцинствата, от 10 безработни 8 са мюсюлмани

От движението поискаха Възродителния процес да влезе в учебниците по история, а жертвите на репресиите да сa наравно с героите
 
Възродителният процес да влезе в учебниците по история, а имената на жертвите при насилствената смяна на имената и репресиите при тоталитарния режим да са редом до имената на героите ни.
За това настояха представители на ДПС на традиционния възпоменателен митинг в доспатското село Барутин. 41-годишнината от събитията в селото за смяна на имената, при които загиват две жени, а десетки са ранени и арестувани, събра над 500 души от Доспатско и вътрешността на страната.
Официални гости на честванията бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, Алиосман Иманов – зам.-председател на ДПС, депутатите от 41-то Народно събрание Ремзи Осман, Ариф Агуш, Елин Андреев, Генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, Мустафа Карадайъ – секретар на ЦОБ на ДПС, районните мюфтии на Смолян, Пазарджик и Благоевград и др.
Молитва за жертвите на Възродителния процес направи главния мюфтия Мустафа Хаджи.
Досегашният депутат от ДПС Ремзи Осман заяви, че основния проблем в държавата е, че малцинствата нямат представители в силовите служби и съда, така не припознавали службите и не им помагали. Осман каза още, че докато 1 млн. български мюсюлмани не припознаят свои представители в служби като МВР, ДАНС, съд и прокуратура страхът и натискът няма да изчезнат.
„България ще е силна само, ако всички са единни и спре всяването на страх и мачкането”, подчерта Осман.
Бившият депутат от област Смолян Ариф Агуш запита, защо няма осъдителни присъди за хората от службите, които са убивали по време на Възродителния процес, а затова, че се организира възпоменателен митинг, ДАНС привиква и плаши обикновени хора. Според Агуш, докато истината за събитията в срамния Възродителен процес не излязат наяве и не попаднат в учебниците, България няма да бъде свободна и демократична държава.
Според Мустафа Карадайъ правата и свободите на хората не били гарантирани днес, като посочи, че до преди дни ни е управлявал премиер, който казвал, че споделя целите на Възродителния процес, но не харесва методите му.
„Опитаха се да върнат лентата 40 години назад, влязоха в нашите райони, арестуваха имами и районни мюфтии с обвинение за тероризъм и спящи клетки – неща, които ги има в болните глави. И да гледаме разни грозни процеси в Пазарджик, и да се опитват да внушават страх сред вас и сред християните”, коментира Карадайъ пред множеството. Той добави, че  кметовете на ДПС при управлението на ГЕРБ са подложени на тотален административен натиск, бизнесмените от мюсюлмански произход са били редовно рекетирани.
Карадайъ отбеляза, че ГЕРБ са дошли на власт с лъжи, а реално не са направили нищо за страната и региона, затова на 12 май гражданите трябва да кажат вън от властта на управляващите.
Проф. Алиосман Имамов в словото си подчерта, че “въпреки опитите да се представи Възродителния процес като събитие, което може да се пренебрегне от историята и няма достойнството да бъде в учебниците по история, този процес ще остане като най-мръсните и непочтени страници в българската история, така мислят всички честни хора в България”.Да сте видели съвременен историк да пише за това, като неразделна част от българската история”, попита риторично той. Според професора и да не ги описват историците, събитията от Възродителния процес  няма да бъдат забравени от поколенията. Той обвини правителството, че е докарало страната до пълен крах. „В момента безработицата е рекордна от началото на прехода, масова е емиграцията на млади хора, доходите са замразени и цените на стоките и услугите –недостижими”, заяви Имамов. По думите му цената на кризата плащат представителите на малцинствата, защото от 10 безработни, 8 са роми, мюсюлмани, турци. Кризата плащали и живеещите в планинските и отдалечени райони. Според него патриоти са хората, които ще изведат страната от кризата и да обединят нацията и че за Родопите е нужна специална програма.
„В момента планината се разграбва от фирми, близки до пазача на Тодор Живков. Дават се горите със сечища за огромен период на приближени до властта. Това трябва да спре”, заяви Имамов.
По традиция бяха поднесени венци и цветя пред паметника на жертвите на възродителния процес. На всички жители и гости на селото бе раздаден курбан.
hard admin

*

Top