Другите за новия лидер на ДПС: Амбициозният наследник

Политическата кариера на новия председател на ДПС започва с основаването на… СДС в Момчилград
 
„Той се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист. Възприет е от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията. Има силен либерален код на ДПС като кауза. Като политик има продуктивен визионерски усет. Диалогичен е с други политически сили. Но и достатъчно борбен в позициите си…” С този кратък силует Ахмед Доган описа своя избраник. Политикът, на когото повери другото си Аз – партията, която ръководи цели 23 години. Ако не бе смутен от атентата, Доган щеше лично да представи Лютви Местан. В събота щрихите бяха изчетени от Филиз Хюсменова, ала няма съмнение – това е волята на оттеглилия се зад кулисите в почетно председателство Ахмед Доган.
На кого какво каза Доган с визитката на своя наследник? „Либералният код” внушава на международните партньори от Либералния алианс, че могат да имат пълно доверие на новия председател. „Визионерският усет” означава, че знае накъде да води ДПС. Диалогичността е намигане към вътрешните кандидат-партньори на движението, борбеността – предупреждение към опонентите. А парламентаризмът и ораторството са всепризнати качества на дългогодишния зам.-председател на движението, приеман за втория човек след Доган. Специалисти по реторика неизменно го сочат за един от най-добрите парламентарни оратори. Местан има и друго предимство – бързи реакции, поради което не бяга от неудобни въпроси. Ако иска да отвори ДПС за широка публика, Доган е направил отличен избор.
Как описват Местан приятелите му? Не много различно от Доган. Подчертават, че е интелигентен, комбинативен, с дарба да оценява точно ситуацията. Умее да изчаква, склонен е на компромиси, но и твърд, когато отстоява позициите си. Силен, но и раним. Роден на 24 декември 1960 г. в село Островица, община Кирково, въпреки че по документи е роден в село Чорбаджийско. „Там имаше родилно отделение”, обяснява д-р Фикри Гюлестан, зъболекар от Момчилград, израснал с приемника на Доган. Още от малък Местан бил амбициозен. За разлика от съседските деца прекарвал повече време над книгите, отколкото зад топката. Завършил българска филология и право, преподавал е в гимназията в Момчилград. Страстта му към литературата остава. Влюбен е в добрия изказ. „Случвало ни се е да се събираме заедно и да четем на глас произведение, което ни е харесало”, спомнят си негови колеги.
Политическата му кариера започва с основаването на… СДС в Момчилград. Кандидат за депутат във Великото народно събрание. Донякъде романтик. „През първите месеци на демокрацията мислехме, че наистина можем да променим нещата. Лютви беше сред най-запалените от нас. Той може да вярва и да отстоява каузата си”, спомня си Иван Муцевски, учител в Момчилград в началото на 90- те, сега началник на Инспектората по образованието в Смолян. „Местан е типичният турски интелигент. Опитва се да се докаже и се стреми да се изкачва постепенно по стълбичката в политиката. Това довежда до раздялата му със СДС. Имаше момент на разочарование, обида от недооценяването. Но явно пътят му е бил в ДПС”, казва Муцевски.
Местан се налага бързо в структурата в Момчилград, а след това и в окръжния съвет на ДПС в Кърджали. Там оценяват богатата му обща култура. Според приятелите му притежава енциклопедични познания. Други злословят, че бързото му издигане се дължи на брака му с Ширин, дъщеря на тогавашния депутат от ДПС Хасан Али. В началото на 90-те Али е една от силните фигури в ДПС, експерт по земеделие и един от авторите на закона за тютюна, с който ДПС се опита да защити производителите. По-голямата част от тях бяха избиратели на ДПС и получиха държавни гаранции за минималните цени на продукцията си, възможност за арбитраж при споровете с търговците чрез държавен експерт и т. н. За изборите през 1997 г. Местан бе включен в листата за народни представители на ДПС за Кърджали и оттогава насам е неизменно на депутатската банка.
Не се забърква в скандали и не е герой на жълтата преса. Опонентите на ДПС следователно трудно ще вадят компромати срещу него. Слабото му място изглежда въпросът дали ще излезе от сянката на Доган, или ще продължи да играе вторият в ДПС, въпреки че бе избран за лидер. Уместно е тук да споменем, че бомбата с оставката на Доган и избора на Местан така и не гръмна – несполучилият (за щастие) атентат превърна отиващия си председател в основен герой на конгреса. Издигането на Местан се превърна в рутинно събитие.
В първите си медийни изяви авторът на крилатата фраза „Корупцията мирише на гербери” ясно даде да се разбере, че няма да сближи ДПС със сегашните управляващи. „Възстановяването на демокрацията може да стане само по пътя на продуцирането и реализирането на алтернативно на ГЕРБ управление”, каза Местан. Но заговори и за промяна: „Времето ще докаже, че ДПС умее да балансира между приемствеността и промяната.” Колко време и каква промяна? Ще видим. Но първото изпитание е скоро – на парламентарните избори след шест месеца.
Обобщено от вестник „Преса”
hard admin

*

Top