Дружба „Родина“ се обяви против ПАСЕ и отсече: В България няма помаци!

В България няма помаци, заявиха на пресконфереция от организацията Дружба „Родина” на пресконференция в БТА.
Дружба „Родина” е организация, която има за цел да обедини българските християни и мюсюлмани. Създадена през 1937 година, организацията работи активно в Родопите сред българските мюсюлмани, с цел да ги приобщи към християнското мнозинство. През 1947 година обаче тя е обявена като фашистка,а членовете й са подложени на тормоз.
Едва години по-късно през 2011 организацията е възстановена и отново започва да се занимава с дейността си.
Днес представителите на организацията казаха, че тиражираните в различни медии идеи за съществуването на етнос „помаци” в България не отговарят на научната действителност. Те обаче могат сериозно да накърнят името на страната ни и да нанесат сериозни щети.
Като най-голяма заплаха от Дружба „Родина” обявиха искането на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за признаване на малцинствените групи на помаците и македонците в България. Заради положените усилия от страна на научната общност в България обаче ПАСЕ са оттеглили това свое искане, защото са разбрали, че помаци не съществуват, коментираха от организацията.
Независимо от опитите на определени кръгове историята да бъде подменена „никой не е в състояние да върне миналото”, заяви акад. Георги Марков. Елена Алекова коментира, че има хора, които „работят, за да набиват в съзнанието, че българите изповядващи ислям са отделен етнос и заслужават автономия”. Някои от организациите, които искат да наложат „помашкия етнос” дори твърдят, че в България има 1 млн. помаци, каза Алекова.
Фактът, че смесените райони са „оставени на автопилот” обаче може да доведе до това „близкоизточните проблеми да ни станат домашни”, предупредиха от Дружба „Родина”.
Въпреки множеството опити за прокарване на помашката идея от Родопите от Дружба „Родина” посочиха, че идеята няма широк отзвук сред българските мохамедани. По-голяма е реакцията на българите християни. Те виждат в медиите хора, говорещи „несъстоятелно”, които знаят че го правят, но въпреки това не спират. Заради скандалните изказвания тези хора са чести гости в медиите и това причинява моменталното „отхвърляне” на българите, изповядващи ислям.
Снимка: 24 часа
hard admin

*

Top