“Дънди” натискат за Ада тепе

  • Местни общественици смятат, че ще бъдат предадени от кабинета
  • Ще се съпротивляваме докрай, заяви Михаил Василев, водач на еколозите
  • Общинското ръководство на ДПС на този етап отказва да коментира ситуацията

"Георги КУЛОВ
Канадската компания “Дънди прешъс металс” започва преговори с българското правителство за златното находище на Ада тепе при Крумовград. Дъщерната й фирма “Болкан минерал енд Майнинг” очаква да получи концесията и да започне да експлоатира находището. Ще се преговаря по концесионния договор. Сега концесионните отчисления за държавата са едва 0,7 %. Очаква се да се постигне споразумение и те да се увеличат на 2 до 8 на сто. Това съобщи Алекс Нестор, главен мениджър на инвестиционните проекти в другата дъщерна компания на “Дънди” – “Челопеч Майнинг”.

Договорките са постигнати по време на преговорите с българското правителство за златодобива при Челопеч, които приключиха преди дни. Кабинетът “Станишев” предого-вори концеси-ята за находището при Челопеч. От “Дънди” обещават, че технологията в Крумовград ще бъде безопасна. Концентрацията на цианид в хвостохранилището ще бъде под 1 мг на литър, което е много под нормите на Европейския съюз.

“Дънди” ще създаде и инвестиционен фонд от 5 млн. долара за Крумовград. Ще се подпомага развитието на бизнес, който не е свързан с основната дейност на компанията. Според Алекс Нестор “Болкан минерал енд Майнинг” ще бъде десетина години в Източните Родопи. Тя иска да остави устойчив бизнес в Крумовград.
Канадците очакват, че в скоро време ще постигнат споразумение с кабинета “Станишев”. Затова и са готови
ДА ИЗТЕГЛЯТ ЖАЛБАТА СИ
до Европейската комисия, в която се визират и проблемите с властите, които имаха за Челопеч и за находището при Ада тепе.
Все още няма официална позиция на “Болкан минерал енд Майнинг” за Ада тепе, каза за “Нов живот” Ерхан Еюб, координатор на преговорите в компанията. Според него обаче до 3-4 месеца въпросът ще се реши и ще започне златодобивът.
Най-късно до половин година “Болкан минерал енд Майнинг” ще заработи на Ада тепе, прогнозира Димитър Топалов, областен координатор на Демократи за силна България и председател на коалиция Конституционен форум в Крумовград. И ДСБ, и коалицията подкрепят златодобива. Според Топалов общинската администрация трябва да направи задълбочен анализ на ситуацията в града и
ПОЛЗИТЕ ОТ РАЗРАБОТВАНЕТО НА НАХОДИЩЕТО
Ада тепе. Той смята, че кметът Себихан Мехмед може да изпревари правителството и да се договори с канадците. Парите трябва да останат в общината, а не в София. Трябва да се заложи на публично-частното партньорство, смята Димитър Топалов.
Новината, че правителството се е договорило за находището при Челопеч с “Дънди”

БУКВАЛНО СТРЕСНА
Крумовград. Кметът Себихан Мехмед и общинското ръководство на ДПС на този етап отказват да коментират договорките между канадците и кабинета “Станишев”.
Крумовградчани се страхуват открито да коментират
КАКВО ЩЕ СТАНЕ ОТТУК НАТАТЪК
Бивш съветник от НДПС, пожелал анонимност, бе категоричен: “Предадени сме. Правителството ще се договори с канадците. Никой не може да се опълчи срещу парите. “Златарите” не ги жалят, за да постигнат целта си”. От обществеността на Крумовград нищо не зависи. Социалдемократите на Александър Томов смятат, че ако кабинетът договори изгодни условия, крумовградчани трябва да се примирят със златодобива. Ако кажат, че ще възродят Крумовград, трябва да преосмислим подкрепата си, каза Цветан Иванов, местен лидер на НДСВ.
Активисти на БСП също са готови да агитират в полза на концесията. Те смятат, че трябва да подкрепят правителството, в което ключова роля има БСП.
“Дънди” искат да стъпят задължително на Ада тепе. Единствената преграда пред тях е сдружение “Живот за Крумовград”. При 10 000 избиратели сме събрали 9700 подписа срещу златодобива. Това заяви Михаил Василев, председател на неправителствената организация. Той смята, че правителството няма да се отрече и да позволи добив на злато с цианиди в територия, която само е обявило за защитена от екологичната мрежа “Натура 2000″.
Имаме и
ПОДКРЕПАТА НА ГРЪЦКИТЕ СЪСЕДИ

По права линия границата ни с Гърция е на 18 км. Стотици ще дойдат да ни подкрепят. Имаме съмишленици и сред еколозите в Турция. Всички те се опасяват от евентуални аварии на хвострохранилището. Една приливна вълна би отнесла цианидите в коритото на Крумовица, оттам – в Арда, а после – в Марица. Всичко ще бъде отровено. Да не говорим за киселинните дъждове, споделя Михаил Василев. Той смята, че вододайната зона на града и околните села ще бъде замърсена.
Планираното от “Болкан минерал енд Майнинг” хвостохранилище ще бъде разположено над нея.
ЦИАНИДИТЕ ЩЕ СЕ ПРОСМУКВАТ
в питейната вода. Василев твърди, че златодобивът ще сложи край на тютюнопроизводството. Позовава се на тютюневи фирми, които отказват да купуват зеленото злато от цялата община, ако започне експлоатацията на Ада тепе.
Според Михаил Василев Крумовград има бъдеще и без рудника. Районът е екологично чист и може да се специализира в отглеждането на чисти храни. Агнетата намират и сега добър пазар в Турция, Италия, в арабския свят. Пасат билки, затова ги търсят. Бъдещето е на животновъдството, смята екологът.
Канадците ще вземат златото и ще се изнесат. Отровите ще останат за нас, споделят в негова подкрепа общественици. Припомнят, че още като дошли, “златарите” цинично заявили: “По време на експлоатацията ще имате три проблема – шум, прах и недостиг на питейна вода”.

СТЪПКА ПО СТЪПКА
9 май 2000 г. “Болкан минерал енд Майнинг” /БММ/ получава Разрешение № 1 за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ Крумовград, издадено от министъра на икономиката. Сключва се договор с министерството за търсене и проучване на подземни богатства

25 април 2001 г. БММ регистрира геоложко откритие “Хан Крум” с ресурси на златосъдържащи руди
Септември 2004 г. БММ прави търговско откритие на находището на златосъдържащи руди “Хан Крум” и отправя искане да се издаде удостоверение. То дава право на титуляра на откритието да подаде заявление за получаване на концесия. От Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ искат предварително доклад по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/
25 май 2005 г. С писмо МОСВ уведомява БММ, че докладът по ОВОС е оценен със степен А – най-високата, с което потвърждава, че докладът предоставя пълна информация – без пропуски и слабости
27 октомври 2005 г. Република Гърция предоставя становище по документацията за ОВОС, което е положително
18 ноември 2005 г. Изтича общият законов срок, в който МОСВ следва да издаде решението по ОВОС на инвестиционното предложение

2 декември 2005 г. БММ внася жалба във Върховния административен съд срещу непроизнасяне в срок решение по ОВОС от страна на МОСВ
13 февруари 2007 г. ВАС отменя мълчаливия отказ на министъра на околната среда и водите и връща преписката на Джевдет Чакъров за произнасяне
15 юли 2007 г. Петчленен състав на ВАС отменя мълчаливия отказ на Джевдет Чакъров

източник: в. Нов Живот
информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

Top