„Дънди” с приз за екология заради уникален проект „Рози върху закрито хвостохранилище”

„Дънди Прешъс Металс” получи поредно ценно признание за грижата за околната среда.

На официална церемония, Българският форум на бизнес лидерите обяви победителите в Годишните награди за отговорен бизнес 2017. В 15-ото издание на утвърдения и престижен конкурс за корпоративна социална отговорност за призовете в шестте категории се състезаваха рекордните 112 проекта на 71 компании.

Наградите на БФБЛ имат за цел да насърчат и популяризират добрите практики на компаниите в сфери като екология, образование, развитие на служителите, местните общности и цялото общество. Споделянето на проектите по време на самата церемония я превръща в платформа за обмяна на идеи и опит в областта на отговорното и устойчиво поведение на бизнеса.

Церемонията привлече над 200 гости –представители на членове на БФБЛ, участници в конкурса, съмишленици от неправителствения сектор, дипломати и медии.

Наградите бяха връчени от министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев и посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс.

„Огромният брой на номинациите в конкурса тази година показва, че за да се развиваме устойчиво е необходимо не само да предлагаме добри продукти и услуги, но и да инвестираме ресурс за подобряване на цялостната среда, в която живеем. Бизнесът в България осъзнава своята водеща роля като сектор, който може действително да предложи ефективни решения на редица предизвикателства, за да направим България още по-добро място за работа и живот”, каза председателят на БФБЛ Ираван Хира.

Призовото място в категория „Инвеститор в околната среда” зае ЛИДЛ България с инициативата си „Дай шанс на Балканката” за запазване на балканската пъстърва.

На втора позиция бе класиран проектът на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” – „Алтернативи за използване на рекултивирани терени”, а третото място зае Humanita със системата си за разделно събиране на текстил. В допълнение към отличията си тримата финалисти в категорията ще бъдат номинирани и в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия, на които БФБЛ е координатор за България.

Проектът на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” „Алтернативи за използване на рекултивирани терени” е подготвен и реализиран във връзка с бъдещото закриване и рекултивацията на хвостохранилище „Челопеч”.

Проектът цели да бъдат изучени, от една страна възможностите за възстановяване на нарушените земи и ползването им в стопанско производство, а от друга – възможностите за адаптация на видове етерично-маслени култури да растат, да се развиват и да дават стопански оправдана продукция.

Въз основа на получените резултати и анализи от провежданите полеви тестове – засадени са растения от различни видове, а всяка тестова площ е разделена на варуван/неваруван участък, за да се тества как се развиват растенията при различна киселинност на почвата-в края на тестовия период, специалисти на Лесотехническия университет, партньор в реализирането на проекта, са препоръчали растителните видове, които виреят най-добре на терена, запазват качествата си и осигуряват възможност, след рекултивация, мястото да се използва като земеделска земя.

В рамките на изпълнението на проекта от 2011 до 2016 ежегодно са проследявани и изследвани растежът и развитието на етерично-маслени и лечебни култури – лавандула, мента, кръвен здравец, маточина и салвия, шипка, маслодайна роза, мащерка. Изследван е начинът на презимуване на растенията, отчитани са качествения състав на водата в почвата, почвените субстрати и хвоста, електропроводимост и pH, вземат се растителни проби за химически анализ за установяване на адсорбираните елементи, правят се биометрични изследвания на растенията и продукцията.

В края на 2016 година проектът е приключил успешно, а специалистите на Лесотехнически университет са обобщили данните от петгодишните си наблюдения върху културите в различните тестови зони. Наблюденията показат, че етерично-маслените и лекарствени растения, включени в схемата за проучване, са различно ефективни при конкретните условия на опита. Причина за това са специфичните им изисквания и биологичните им особености.

Благодарение реализацията на този проект, изцяло иницииран и финансиран от „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД, в края на експлоатационния живот на хвостохранилището ще бъде избран най-подходящ метод за рекултивация, което ще предостави възможности за устойчиво ползване на това съоръжение. Другата много важна страна от проекта е, че с помощта на доброто планиране и проведените проучвания и тестове, след приключване на рекултивацията, местната общност ще може да развива земеделие, отглеждайки етерично-маслени култури на подобен терен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *