Държавата не пуска бежанци в Неделино, кметът Беширов готов да предостави и своя къща на няколко семейства

Все още няма интерес от страна на държавата Неделино да приеме близо 200 бежанци от Сирия, съобщават колегите от всекидневника „Родопи Смолян”.

Припомняме, че от ръководството на общината изпратиха писмо до министър-председателя Пламен Орешарски, в което предлагат сградата на затворено училище да се превърне в общежитие за бежанци. До този момент обаче не е получен отговор от страна на институциите, заяви кметът Стоян Беширов. От общината предложиха бившето школо, което е с площ от 6 000 квадратни метра. За да стане годно за живеене обаче, то трябва да се ремонтира. Предложението на градоначалника бе именно комисия да разгледа сградата и да изчисли колко финансови средства ще са необходими за ремонтни дейности. „Подходихме състрадателно към проблема на държавата и тези хора, които всеки ден пристигат в страната. Все още обаче нямаме отговор от страна на правителството”, каза за „Родопи Смолян” градоначалникът.

„Сградата разполага със столова и сервизни помещения на всеки етаж. Тя би могла да се адаптира в център за приютяване на бежанци от Сирия, след извършване на определени строително-монтажни работи. При интерес от страна на правителството специализирана група може да огледа сградата. От своя страна ние ще окажем пълно съдействие в нейната работа”, се посочва в писмото да премиера и вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Кметът дори е готов да предостави своя къща за настаняване на бежанци. По думите му тя е напълно годна за живеене и в нея могат да бъдат настанени няколко семейства с малки деца.

Както вече писахме, Стоян Беширов спечели приза „Кмет на гражданите” в класацията „Кмет на годината”, организирана от сайта на вестник „Стандарт” Кмета Бг.

hard admin

*

Top