Дяволският мост, „Орлови скали” и 700 ардинци превзеха „Хилтън” в Бурса

Гюнер ШЮКРИ
Делегация от община Ардино начело с кмета Ресми Мурад и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям взе участие в 16-тата вечер на ардинци в Бурса. Визитата бе по покана на ръководството на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (ардинци) в Бурса.
В традиционната празнична вечер, която се проведе в петзвездния хотел „Хилтън”, чийто собственик е с ардински корени, се събраха на едно място над 700 ардинци. Да почетат празника там бяха Ертугрул Ялчънбаир, бивш виден политик и държавник на Турция, с корени от Светулка, кметовете на Голяма община Бурса-Реджеб Алтепе и на побратимената община Нилюфер-Мустафа Бозбей, председателят на най-голямата изселническа организация в Турция „Балгьоч” доц. Юксел Юзкан, консулът на България в Бурса Димитър Хаджиев. Присъстваха бивши и настоящи депутати от Меджлиса, както и много кандидат-кметове на населени места в Бурса на предстоящите местни избори, както и бизнесмени, изселили се от Ардинско между 50-те и 90-те години на миналия век.
Най-малкият гост в празничната вечер бе шестмесечният внук на изселника от Дядовци Айдън Юзкълъч-Топрак, дошъл заедно с родителите си, а най-възрастният 84-годишният Ахмедбейджан Юзтюрк, изселник от град Ардино.
„С Балканите имаме кръвна, душевна, приятелска и братска връзка. Заедно споделяме радостите и тревогите си. В сърцето на ардинчанина винаги е имало обич, толерантност и гостоприемност”, заяви председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” и почетен гражданин на Ардино Ахмет Кахраман.
В хода на празничната вечер слово произнесе и кметът Ресми Мурад. Той сърдечно поздрави земляческата общност в Бурса и уточни, че е тук с 45-членна делегация, която включва общински съветници, кметове на населени места, бизнесмени. Градоначалникът сподели пред присъстващите за мащабните проекти, които са реализирани до историческите и туристически обекти, които се намират на територията на общината, като реконструкцията и рехабилитацията на пътя от Ардино за Дяволския мост, реставрацията и консервацията на тракийското светилище „Орлови скали” и на Барутчийницата към някогашните османски казарми в Ардино. В същото време Ресми Мурад спомена и за продължаващото благоустрояване на града и населените места в общината. „Асфалтираме пътищата до селата, в които повечето от вас са родени, за да може по-лесно и удобно да достигате до тях”, отбеляза в приветствието си Ресми Мурад. От свое име и от името на председателя на Общинския съвет Сезгин Байрам той връчи на председателя на земляческото обединение в Бурса Ахмед Кахраман диплом, с който го удостоява със званието „Почетен гражданин на Ардино”.
hard admin

*

Top