Дядо Николай остави „Златна ябълка” в Ивайловград

Пловдивският Митрополит Николай отслужи Архиерейска света литургия в ивайловградския храм „Св. Преображение Господне”. Негово Високопреосвещенство донесе със себе си чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка”, която по волята му ще остане 3 дни за поклонение в ивайловградската църква. Иконата е от асеновградския квартал Горни Воден, а е наречена “Златната ябълка” заради оставената като дар от мирянин ябълка от чисто злато. Чудотворната иконата датира от началото на 17-ти век и се почита най-вече от бездетни родители, за да се сдобият с рожба.

След литургията в храма Митрополит Николай и кметът на община Ивайловград Диана Овчарова се присъединиха към литийното шествие с чудотворната икона до центъра на града. Негово Високопреосвещенство отслужи молебен за благоденствие на жителите на Ивайловград и изобилие на земните плодове.

Божидар Димитров получи званието „Почетен гражданин на Ивайловград”. Церемонията по награждаването беше част от мероприятията по повод Деня на Ивайловград. Званието му бе присъдено за заслуги в разкриването и популяризирането на културно-историческото наследство в региона. Под егидата и благодарение на съдействието му в ивайловградско са проучени 3 значими археологически обекта „Голямата могила” в с. Свирачи, крепостта „Лютица” и крепостта „Родостица”.

В края на официалната част гости, заедно с кмета Диана Овчарова, зарязаха ритуално лозята в града.

hard admin

*

Top