Дянков прокарвал наказателните си цели в Кърджали и чрез общински съветници?

Ръководеното от Симеон Дянков финансово министерство е било най-успешната „наказателна група” срещу Община Кърджали. За разлика от Дянков, провал са претърпели полицията, Сметната палата, Дирекцията за национален строителен контрол и тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев.
Бившият финансов министър Симеон Дянков отказал да преведе на Кърджали 1 милион лева за Перперикон, след като станало ясно, че другите институции няма да могат да изкарат наяве престъпления покрай строителството на „Водното огледало”.
„В една от залите в Сметната палата се работеше само за Кърджали. Министър Цветанов беше спуснал задача на всяка цена да се изкарат тежки нарушения в изпълнението на мегапроекта. Интересното е, че полицията не успя и всичко се стовари върху екип от Сметната палата. По стените бяха закачени карти, таблици и всякакви документи. Беше като в американски филм, а залата изглеждаше като координационен център по време на критична ситуация. Не се получи нищо. Просто един ден картите изчезнаха и всички получиха други задачи”, разказва служител на Сметналата палата.
Провал претърпял и тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев, който стопирал изплащането на средствата за извършените строително-монтажни работи в Кърджали. Заради това забавяне държавата плати 6 500 000 лева лихви на консорциума, изградил „Водното огледало”.
След „провала” на трите институции и Росен Плевнелиев, започнал втори етап на операцията за дестабилизиране на Община Кърджали чрез „лостовете на Дянков”. Той отхвърлял всички проекти на Общинска администрация  и отказал за преведе 1 милион лева на Кърджали за Перперикон, въпреки че той и Вежди Рашидов участвали в церемонията по връчването на чека.
Днес изскачат интересни детайли от тактиката на Дянков, който умело използвал партийните боричкания в Кърджали тогава.
„Неговите рестриктивни мерки спрямо Кърджали даваха резултат, но за по-голям обществен отзвук той използваше и боричкащите се за власт партийни активисти и общински съветници в Кърджали. След среща с Цветанов той знаеше в детайли какво става в Кърджали, относно махане на зам.-кметове и началници на отдели, знаеше кой лагер кога е в София и се опитва да стигне до така нар. „Сараи на Доган”, знаеше за тайните совалки за избирането на нов омбудсман и други.  Казваше по какъв начин до кои хора и медии да стигне определена информация. Знаеше и кои съветници биха гласували против бюджета, но не тези от ГЕРБ, а от другите партии. Министърът умело използваше амбициите на някои от общинските съветници. Дянков много хитро се възползва от така нар. „лагери” в кърджалийското ДПС”, разказва бивш съветник във финансовото министерство.
Следва да се отбележи, че Икономическа полиция в Кърджали доказа преди години, че при строителството на бреговете на „Водното огледало” има закононарушения и чрез измами са усвоени около 2,5 милиона лева – надписани СМР и фалшифицирани ведомости за заплати. От областната дирекция се надяваха бившият прокурор Иван Бояджиев да вкара обвинителен акт в съда, но това не се случи. Когато Цветанов стана вътрешен министър, той също не повдигна въпрос за потулването на случая.
На снимката: Дянков се качва на пътностроителна машина край Кърджали
hard admin

*

Top