Д-р Андреева е първият сигурен министър в кабинета „Орешарски“

Първото официално име в кабинета „Орешарски” е д-р Таня Андреева, която в момента е директор на болница “Шейново”. Акушер-гинеколожката по професия ще поеме здравното министерство и смята да предложи законопроект за инкриминиране на нападенията върху медицински лица. Това стана ясно след гостуването й в „Тази неделя” по бТВ.

Сред приоритети й са да отпаднат лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности, тъй като по думите й не бива да има ограничения в лечението. Трета стъпка в по-социалното здравно ведомство ще бъде поевтиняване на лекарствата, а според директорът на „Шейново” болниците като търговски дружества трябва освен грижи, да поемат и своите разходи – например за ремонтни дейности.

“Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве”, заяви д-р Андреева. Тя определи побоят над лекари в събота като зловещ: „Престъпно е да се бият лекари без причина.” Според нея Спешната помощ е най-трудната част от цялата медицина. Кандидат здравната министърка сподели, че е приела поста след разговори с председателя на БСП Сергей Станишев. Андреева имала много допирни точки с програмата на левицата. „Държавата трябва да се намеси в момента на огромна заболеваемост на българите, демографски срив, достигащ следвоенни нива.”, коментира още тя.

hard admin

*

Top