Д-р Марин Мухтаров: Не хранете домашните си кучета със сурово месо и вътрешности! Кметове и духовници да помагат в борбата с кучешката тения

За област Кърджали средната заболяемост от кучешка тения за периода 2008 – 2012 г. по официално съобщени случаи е 8,02, докато за страната е 4,46
 
Д-р Марин Мухтаров е роден през 1966 г. в град Кърджали. Завършва медицина във ВМИ Стара Загора. Придобива специалности по вътрешни болести през 1997 г. и по гастроентерология през 2002 г. след специализация в „Царица Йоанна – ИСУЛ”, София. През 2004 г. преминава ендоскопско обучение в АМС – Амстердам, Холандия.  В момента работи в МБАЛ „Кърджали” (в сградата на бившата поликлиника). През 2013 г. записва задочна докторантура след конкурс в Националния център по заразни и паразитни болести, София, за да изследва особеностите на кистната ехинококоза в Югоизточния родопски регион. Интересът му към кучешката тения е провокиран от зачестилите случаи на кистна ехинококоза в черния дроб, които той открива при гастроентерологичните ехографски прегледи.  Д-р Мухтаров е поел ангажимент към д-р Ерджан Фърънджъ, който е общопрактикуващия лекар на жителите на село Шопци, да извърши безплатни ехографски прегледи на всички жители в населеното място, които ще се проведат в селото.
 
 
– Д-р Мухтаров, отдавна биете тревога за „настъпването” на кучешката тения в региона. За съжаление, се случи и най-лошото. Толкова тревожни ли са данните за болестта в регион Кърджали? И на какво се дължи тази мрачна тенденция?
 – По данни на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) за 2011 г. най-висока заболяемост в Европейския съюз от кистна ехинококоза (ларвната форма на кучешката  тения) е регистрирана в България. В Гърция с почти същото население в сравнение с България са регистрирани 18 пъти по-малко случаи. Заболяемостта се изчислява на 100 000 население. За област Кърджали средната заболяемост за периода 2008 – 2012г по официално съобщени случаи е 8,02, докато за страната е 4,46. Номер едно е Сливенска област – 14,9, а за София град е 1,5. Реалната заболяемост обаче със сигурност e по-висока. Причините – домашно отглеждане на животни. Много от тях се колят в дворовете и вътрешностите се изхвърлят без да се заравят или се дават за храна на кучето. Ако в тези вътрешности има киста на кучешката тения, се заразява кучето. Болното куче отделя яйцата на тенията с фекалиите. Човек се заразява при директен контакт с болно куче или ако консумира неизмити зеленчуци от градина, в която болно куче се е изходило. На следващо място – голямата популация от скитащи кучета. Човек от човек не може да се зарази по никакъв начин.
 
– Какво трябва да знаят и какво най-напред трябва да направят жителите на село Шопци?
– Първо да не се паникьосват. Имат компетентен и загрижен за здравето им общопрактикуващ лекар. По молба на д-р Фърънджъ ще бъдат прегледани всички. Ако се установи болест, трябва да знаят, че може да се лекува. Второ – нужно е да обезпаразитяват домашните кучета. Хапче срещу паразити се продава във всяка ветеринарна аптека. На всеки ДВА месеца трябва да се дава на кучето, защото животното може да изяде заразено месо и по случайност. Да не хранят кучетата  със сурово месо, а със сварено. Много по-възрастни хора нямат информация, нямат достъп и до Интернет.  Затова бих искал да призова представителите на местната власт и духовниците в храмовете по селата да обясняват на хората, че не бива да хранят кучета с вътрешности от заклани животни и трябва да дават редовно на кучетата си хапче срещу паразити.
– Подготвяте докторантура. Провели сте изследвания по отношение на кучешката тения на черния дроб в микрорайони Самодива и Подрумче. Какви са изводите Ви?
– В Самодива има двама заразени през 2013 г. и това беше причината да направя ехографски прегледи там. От изследваните 145 човека нито един нямаше ехинококова киста в коремните органи. Според анкетните данни масово се колят животни в дворовете и се изхвърлят вътрешности от тях. В почти всички селски къщи има куче и само в единични случаи то е обезпаразитено. Предполагам, че не толкова по финансови причини, а поради незнание за това как става заразяването хората не дават хапче срещу паразити на четириногите. 
– Винаги ли в България заболяемостта е била толкова висока?
 – През 2004 – 2008г е проведена национална програма за контрол на ехинококозата по хората и животните. Било отчетено снижение на заболяемостта в края на периода. През последните години обаче случаите на заболели се увеличават отново. Докато не бъде ликвидирана опасността от скитащи кучета, докато не бъде драстично намалена популацията на бездомните кучета (масово кастриране, прибиране в приюти, предлагане за осиновяване), докато хората не се научат да обезпаразитяват домашните животни, винаги ще има условия за ехинококоза. Мерките, свързани с ограничаването на кучешката тения, трябва да станат национална политика на държавата. Както се вижда, опитите за решаването на този проблем „на парче” през последните 20 години, не са довели до нищо съществено. Включително може да се помисли и за приемане на закон. Исландия и Гренландия са ликвидирали ехинококозата, а на други острови се откриват само единични случаи по домашни животни – Нова Зеландия, Тасмания, южен Кипър. България през 1976 г. е втората в света след Исландия, постигнала положителни резултати по снижението на заболяемостта от ехинококоза – 1,24%ооо. Това означава, че не е невъзможно отново да се постигне такъв резултат.
24rodopi.com
hard admin

*

Top