Д-р Марин Мухтаров: Нови заболели от кучешка тения! Заразата тръгва от детските площадки

Кучешка тения убива кърджалийци. Заразата тръгва от детските площадки. Това алармира на сесия на местния парламент независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров. Той цитира данни на Регионалната здравна инспекция, според които в област Кърджали в периода 2007-2009 г. е имало 43 случая на кучешка тения. Заразени са били 6 деца.В периода 2010-2012 г. болестта са развили 42 души. Пострадалите деца са 2. Общо за двата периода починалите са трима. Само за тази година заразените вече са 6. Според статистиката, заразените в нашата област са три пъти повече, отколкото в другите райони на страната.

Д-р Мухтаров посочи, че заразата се разпространява чрез изпражненията на кучетата. Най-често те избират да се изходят в детските площадки в пясъчниците. Там децата играят и прихващат кучешката тения.

Кметът Хасан Азис направи отчет на борбата с бездомните кучета. Той посочи, че в приюта “Дай лапа” се предлагат животни за осиновяване, но нито един кърджалиец не се е възползвал и проявил милосърдие.

Според съветника от ГЕРБ Огнян Иванов общинската фирма “Озеленяване,чистота и благоустройство” трябва по- добре да изпълнява Наредбата за бездомните кучета.

Георги Кулов

hard admin

*

Top