Д-р Мухтаров: Без паника в Шопци!

„Жителите на село Шопци не бива да се паникьосват. Имат компетентен и загрижен за здравето им общопрактикуващ лекар. По молба на д-р Фърънджъ ще бъдат прегледани всички. Ако се установи болест, трябва да знаят, че може да се лекува. Второ – нужно е да обезпаразитяват домашните си кучета”, твърди пред „24х7 Родопи” д-р Марин Мухтаров.
Специалистът по вътрешни болести, който е и общински съветник в Кърджали, пръв съобщи за фаталния край на заразения с кучешка тения Ремзи Сюлейман от кирковското село.
22-годишният мъж се беше върнал от Англия за Новогодишните празници и почина миналата сряда.
„Хапче срещу паразити се продава във всяка ветеринарна аптека. На всеки ДВА месеца трябва да се дава на кучето, защото животното може да яде заразено месо и по случайност. Да не се хранят кучетата  със сурово месо, а с термично обработено”, апелира гастроентерологът.
Д-р Мухтаров е поел ангажимент към д-р Ерджан Фърънджъ, който е общопрактикуващия лекар на жителите на село Шопци, да извърши безплатни ехографски прегледи на всички жители в населеното място, които да се проведат в селото.
Починалият от кучешка тения Ремзи Сюлейман не е посещавал личния си лекар в последните две години, твърдят от Регионалната здравна инспекция. Както първи 24rodopi.com писа, той е пребивавал в това време в Англия. Инспекторите не разполагат с информация дали жителят на кирковското село Шопци е имал оплаквания на Острова и дали е бил преглеждан от британски лекари.
Ще припомним, че 22-годишният Ремзи почина миналата сряда. Спукана ехинококова киста в черния дроб на 22-годишния мъж е причинила смъртта, гласи заключението на патоанатома.
 
Още за случая в Шопци и интервю с д-р Мухтаров – четете по-късно тук
hard admin

*

Top