Д-р Мухтаров: Ешерихия коли във водата на Кърджали има още от 23 юли! Водата от чешмата става само за миене на тоалетна

“Ешерихия коли във водата на Кърджали има още от 23 юли. Не знам защо едва сега се повдига въпросът”, заяви пред 24rodopi.com гастроентерологът д-р Марин Мухтаров. Според него единствено малкият брой бактерии във водата е причина до момента в Кърджали да не избухне епидемия.
Независимият общински съветник припомни съобщение на РЗИ от началото на кризисната ситуация, в което се казва, че “отработените от дирекция “Лабораторни изследвания” проби питейни води не отговарят по микробиологични и физикохимични показатели по Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели”. Според цитираната наредба водата се изследва за наличието на 3 бактерии, сред които и ешерихия коли.
Ще припомним, че ешерихия коли е бактерия, която живее в дебелото черво на топлокръвните. Наличието  във водата означава, че във водопровода има фекално замърсяване
Както вече 24rodopi.com писа, едва преди 2 дни от РЗИ обявиха, че има наличие на бактерията във водата в квартал „Студен кладенец” и Прилепци. Агенцията по храните пък не направи нищо, за да спре използването на водата в обществените заведения.
“От 23 юли съм забранил в дома си използването на вода от чешмата за каквито и да било нужди. Единственото, което може да се прави с вода от водопровода, е да се измива тоалетната чиния”, обяснява д-р Мухтаров.
Ще припомним, че данните на РЗИ показват, че в последните две седмици има двоен ръст на броя на заболелите от стомашно-чревни разстройства от 26 пациенти в седмицата преди аварията в пречиствателната станция „Енчец”, до 52-ма в последната седмица.
24rodopi.com

Фирмата, чийто нов коагулант бе използван на пречиствателната станция в Кърджали, ще заведе дела срещу нанесени материални и морални щети – четете в петък сутринта само в 24rodopi.com

hard admin

*

Top