Д-р Мухтаров поиска 4 709 лева и 96 ст. за закупуване на спортни съоръжения за площадките на 9 школа

„Предлагам в бюджет 2013 г. да бъдат заложени средства в размер на 4709,96лв, с които да бъдат закупени спортни съоръжения за външни спортни площадки на общинските училища в гр. Кърджали”, заяви независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров. Той е изпратил до кмета, председателя на Общинския съвет и до комисиите в съвета план-сметка за площадките, които се ползват от 9 кърджалийски училища – СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Йордан Йовков” , СОУ „Владимир Димитров- Майстора” , СОУ „П.Р. Славейков”, СОУ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Васил Левски” – кв. „Гледка”, ОУ „П. К. Яворов”, ГПЧЕ „Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, .

Мотивите за закупуване на спортните съоръжения са следните:

„Само най-големите училища могат да си позволят да отделят средства за спортната база на учебното заведение, тъй като парите следват детето в системата на училищното образованието.

Дори един поглед  в дворовете на повечето кърджалийски училища, показва баскетболни кошове, поставени преди десетилетия, още при откриването на учебните заведения. Обичайна гледка е изгнило баскетболно табло или негодно, дори и пребоядисано. Обичайна гледка също е старо волейболно игрище, без мрежа. Учениците обаче се опитват да спортуват и да играят. Може да ги видите от ранна пролет до началото на зимата в училищния двор, дори да прескачат заключена ограда.

УЧИЛИЩНИТЕ ДВОРОВЕ СА ЕСТЕСТВЕНО МЯСТО ЗА ИГРА И СПОРТ НЕ САМО НА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО УЧАТ В ТЯХ, А И НА ДЕЦАТА, КОИТО ЖИВЕЯТ В РАЙОНА И УЧАТ В ДРУГИ УЧИЛИЩА. Общината може да стартира акция за обновяване на спортните игрища на открито, за да даде равен достъп на учениците до спортни съоръжения. За старт на акцията, която може да бъде продължена от дарители, а и от общината през следващите години според възможностите, са достатъчни няколко баскетболни кошове, волейболни мрежи и мрежи за хандбални врати.

Разходите ще бъдат  минимални с оглед на наистина огромните ползи от тях:

1.Ползи, свързани със здравето на децата.

2.Свободното време на учениците ще бъде уплътнено и с движение, със спортни игри, с общуване с приятели вместо основно със сърфиране в Интернет.

3.Децата ще са  на безопасно място включително и по време на летните ваканции, когато родителите са на работа.

4.Родителите ще бъдат доволни, че децата им спортуват и играят, а не прекарват свободните часове  в затворено помещение. 

6.Новите съоръжения ще дадат възможност на учителите пълноценно да преподават в часовете по физическо възпитание, а защо не и да организират масови спортни занимания и игри през ваканциите”.

hard admin

*

Top