Евакуираха семейство и в Перперек! Две села са без ток, две – без вода, следят се язовирите

Обстановката  в област Кърджали постепенно се нормализира след падналите обилни  валежи. Вчера дъждът спря навсякъде, след като в събота, в отделни райони като Кирково и Момчилград, се изсипаха рекордни количества дъжд – 250 л/кв.м., придружени със силен вятър, което предизвика смущения в комуникациите.  Към момента само две населени места в региона са без ток – с. Безводно в община Черноочене и с. Зелениково в община Кърджали.
Две села са без вода – Джерово и Шумнатица в община Кирково. Четирите помпени станции в Крумовградско, които бяха залети от пороя, вече са отводнени и няма опасност населението да остане без вода. През последните две денонощия аварийно-спасителните отряди на ПБЗН са се отзовали на повече от 50 сигнала за произшествия – предимно за наводнени сгради, паднали дървета и камъни и др.
В община Кърджали се е активирало свлачище край село Чифлик, а в Перперек заради пропаднала подпорна стена, заплашваща да рухне върху къща,  едно семейство е  евакуирано от дома си. Както първи 24rodopi.com писа, къща започна да пропада в село Орлица и се наложи да бъдат евакуирани 4-ма души.
Група английски туристи бяха  блокирани в ловната хижа на еленовото стопанство „Студен кладенец”, след като придошлата вода заля и прекъсна участък от републиканския  път Равен – Нановица – Гургулица. През целия ден вчера там работиха екипи на пътноподдържащата фирма. Тежкотоварни машини извозваха каменна фракция, за да запълнят разлома и да възстановят трасето.  Късно снощи  движението там е възстановено.  Бедстващи хора в Кърджалийско няма. Движението на МПС се извършва при зимни условия. Няма откъснати села. Температурите са минусови, пътищата са обледени, но се опесъчават. Републиканската пътна мрежа е почистена до асфалт.
Наблюдават се и язовирите от каскада „Арда” – Кърджали  и Студен кладенец.  Язовир Кърджали има достатъчно свободен  обем, водата е на 7 м от преливния ръб, а на яз. Студен кладенец вчера бяха отворени две преливни клапи, заради високия приток – около 2 600 куб.м/с. В края на деня обаче той е намаля наполовина. В момента е около 160 куб. м в сек., отворена е само една клапа.
24rodopi.com
На снимките: Свлачище в Чакаларово
hard admin

*

Top